Shell ar putea deveni prima companie petroliera occidentala care sa semneze un acord cu Irakul

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 11:54
1255 citiri
Shell ar putea deveni prima companie petroliera occidentala care sa semneze un acord cu Irakul

Grupul petrolier britanic Shell ar putea deveni prima companie petroliera occidentala care sa incheie un acord cu guvernul irakian, dupa 2003, prin semnarea unui contract de captare a gazelor naturale in valoare de 4 miliarde dolari, precizeaza cotidianul Financial Times, citat de AFP. Contractul presupune recuperarea a aproximativ 20 milioane metri cubi de gaze arse in fiecare zi, de industria petroliera, in regiunea Basra, in sudul Irakului, care ar acoperi nevoia de electricitate a intregii tari, mai precizeaza Financial Times.


Purtatorul de cuvant al ministrului irakian al petrolului, Assem Jihad, a declarat pentru cotidian ca, dupa ce a primit aprobarea cabinetului, ministerul i-a invitat pe reprezentantii Shell la Bagdad, pentru a semna un acord luna viitoare.


"Europa cauta sa se aprovizioneze cu gaze naturale din Irak", a spus Jihad. Acesta a recunoscut ca "in ceea ce priveste securitatea, au existat unele probleme, insa grupurile simt ca acest aspect s-a ameliorat, ceea ce va incuraja si alte companii".