Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Saddam Hussein a fost condamnat la moarte prin spanzurare

Saddam Hussein a fost condamnat la moarte prin spanzurare
Saddam Hussein a fost condamnat la moarte prin spanzurare. Este cea mai grava pedeapsa din istoria Irakului. Ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, a declarat, la Realitatea Tv, ca la Bagdad s-au tras focuri de arma in aer, in semn de bucurie la aflarea vestii condamnarii fostului dictator. Acesta a mai spus ca in capitala irakiana au fost impuse interdictii totale de trafic, atat pentru autovehicule, cat si pentru pietoni, masura exceptionala chiar si pentru Bagdad, in scopul prevenirii eventualelor violente.
Fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, fost sef al serviciilor de informatii irakiene, a fost condamnat la moarte prin spanzuratoare, transmite Reuters.

Unul dintre coacuzatii din procesul lui Saddam Hussein, Mohammed Azzam al-Ali, oficial neimportant al partidului Baas de la Dujail, a fost achitat de acuzatii, informeaza AFP.

Fostul vicepresedinte irakian, Taha Yassin Ramadan, a fost condamnat la inchisoare pe viata, transmite Reuters, iar alti trei colaboratori ai fostului dictator din procesul lui Saddam Hussein, fosti oficiali din partidul Baas, au fost condamnati la pedepse cu 15 ani de inchisoare, transmite Reuters.

Avocatul american al lui Saddam Hussein, Ramsey Clark, fost procuror general al Statelor Unite, a fost dat afara din sala de audieri de catre judecatorul care a prezidat procesul Dujhail, transmite Reuters.

Tribunalul de la Bagdad si-a suspendat sedinta.

Fortele irakiene si cele americane si-au intensificat eforturile pentru combaterea violentelor. Guvernul irakian a plasat deja armata in stare de alerta si a anulat toate permisiile. Pe timp de noapte masinile nu mai au dreptul sa circule, iar de la ora sase, nici pietonii nu vor mai avea voie sa treaca prin anumite zone. Aeroportul international din Bagdad este si el inchis.

Fostul lider de la Bagdad a fost acuzat alaturi de alti membri ai regimului sau, de torturarea si uciderea a 148 de siiti in satul Dujail. Saddam Hussein, in varsta de 69 de ani, a cerut ca, in cazul in care va fi condamnat la pedepasa capitala, sa fie executat prin impuscare, nu prin spanzurare, moarte pe care o considera, fara indoiala, dezonoranta.

Comunitatea siita din Irak, defavorizata si persecutata in timpul regimului lui Saddam, este de parere ca pedeapsa capitala este sentinta meritata de dictator, in timp ce musulmanii suniti, comunitate religioasa din care face parte si fostul presedinte irakian, considera ca Saddam este nevinovat si trebuie eliberat.

Echipa de avocati a lui Saddam Husein a cerut presedintelui Inaltului tribunal penal irakian amanarea verdictului cu doua luni pentru a-si putea prezenta pledoaria.

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 908 ori