Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Razboiul din Irak si razboiul de acasa - o incursiune in culisele politicii americane

Razboiul din Irak si razboiul de acasa - o incursiune in culisele politicii americane

Razboiul din Irak si razboiul de acasa este un studiu care investigheaza ipoteza americanizarii comunicarii politice - din ce in ce mai des intilnita in studiile europene.

"Eticheta Made in America nu garanteaza in mod automat succesul electoral in Europa. De aceea poate ca mai corect e sa vorbim de adaptarea, decat de adoptarea unui model electoral american", afirma Dorina Gutu intr-o carte de marketing politic care capata, adesea, accente de bestseller:

 

"Teoretic, in cursa pentru presedintie poate intra orice persoana, indiferent de sex, rasa si religie. Practic, privind lista fostilor presedinti americani, se poate observa ca numai candidatii care au indeplinit o serie de criterii de baza au avut acces la aceasta functie: sex masculin, rasa alba si religie protestanta. De-a lungul a trei secole, s-a constatat o singura exceptie de la aceste reguli de baza: John F. Kennedy, de religie catolica. Nici o femeie sau un candidat de culoare nu au ajuns vreodata in cursa finala. Numai doi candidati divortati (dar recasatoriti) au intrat in cursa prezidentiala (Ronald Regan, care a fost ales presedinte, si Bob Dole, care nu a avut aceasta sansa). Cu exceptia lui Harry Truman, toti presedintii au urmat studii universitare la universitatile cele mai prestigioase din America, precum Harvard, Yale, Princeton si Stanford (considerate adevarate fabrici de politicieni de top, presedinti, senatori si guvernatori). Cei mai multi dintre presedintii americani din secolul XX au fost de profesie avocati sau oameni de afaceri. Nu este deloc neobisnuit ca presedintii americani sa faca parte din dinastii familiale. 

Aparuta la Editura Comunicare.ro, cartea Dorinei Gutu este rezultatul unui stagiu de cercetare la Stanford University, care a acoperit perioada campaniei prezidentiale americane din 2004, o campanie derulata in contextul razboiului din Irak si al razboiului impotriva terorismului. O lectura obligatoriu atat pentru profesionistii din domeniu, cat si pentru toti aceia care doresc sa inteleaga mai clar lumea politica actuala.


Comunicare.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1517 ori