Petrolul urca cu 8 dolari pe luna

Miercuri, 17 Octombrie 2007, ora 09:45
958 citiri
Petrolul urca cu 8 dolari pe luna

Conflictul dintre Turcia si Irak provoaca haos pe piata. Maximele istorice nu mai sunt o surpriza pentru cotatia petrolului, care s-a apropiat la doar 2 dolari de cel mai ridicat nivel atins vreodata - 90 de dolari (ajustat la inflatie) in 1979, odata cu revolutia din Iran.

Ceea ce-i sperie insa pe analisti este ritmul cu care creste pretul petrolului pe pietele internationale, depasind cu 8 dolari nivelul din septembrie si cu 10 dolari pe cel din august 2007.

Turcia sperie petrolul

Petrolul a fost cotat ieri la 87,97 dolari pe baril la Bursa din New York, iar pe cea londoneza, titeiul Brent a ajuns la 83,90 de dolari pe baril, potrivit Reuters. Noul maxim atins de pretul petrolului este determinat de tensiunile dintre Turcia si Irak si de scaderea rezervelor de titei odata cu apropierea sezonului de iarna.

Turcia a anuntat ca pregateste un atac asupra rebelilor kurzi din Irak, in replica la uciderea a 15 militari turci la frontiera irakiana. Ankara a acuzat bazele PKK din nordul Irakului, iar replica pietei a fost cumpararea unor cantitati mari de petrol de teama intreruperii furnizarii din zona.

Alte motive ale cresterii pretului ar putea fi deprecierea dolarului si scaderea stocurilor de produse distilate si de combustibil pentru incalzire, cu 300.000 de barili.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=326929>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.