Joschka Fischer: Anul 2010 va fi crucial pentru proiectul Nabucco

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 10:19
1218 citiri
Joschka Fischer: Anul 2010 va fi crucial pentru proiectul Nabucco

Proiectul Nabucco va avea un rol important pentru viitorul Bulgariei si anul 2010 va fi crucial pentru acest proiect, a declarat fostul ministru german de externe Joschka Fischer luni, la Sofia, relateaza Sofia News Agency sitat de NewsIn.

Fischer, in prezent consilier pentru partenerii din consortiul Nabucco, a sosit la Sofia luni pentru a discuta despre acest proiect cu premierul Boiko Borisov si cu alti oficiali.

"Vreau sa obtin sustinere pentru Nabucco, fiindca Europa va avea nevoie de tot mai mult gaz", a spus el, minimalizand insa rivalitatea dintre Nabucco si South Stream, proiect concurent.

Intrebat despre potentialii furnizori de gaz, Fischer a citat nordul Irakului, Azerbaidjanul si Turkmenistanul.

"Proiectul ar trebui implementat pas cu pas, pentru a fi absolut siguri ca aceste tari vor fi de acord sa furnizeze gaz", a subliniat el.

In urma intalnirii cu Fischer, ministrul bulgar al energiei si economiei a subliniat ca tara sa nu intentioneaza sa se retraga din acest proiect.

Ministrul de externe, Rumiana Jeleva, a spus ca guvernul acorda o mare importanta proiectului european Nabucco si ca acesta va avea prioritate in fata proiectului concurent al Moscovei.

Nabucco va fi construit de un consortiu de firme din state membre UE - Germania, Austria, Ungaria, Romania si Bulgaria - precum si din Turcia.

Obiectivul sau este diminuarea dependentei energetice a europenilor de gazul rusesc. 

#fischer, #joschka, #nabucco, #proiect , #Irak