Jihadistii din Siria si Irak, decimati de bombardamente

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 17:55
4299 citiri
Jihadistii din Siria si Irak, decimati de bombardamente
Foto: Wikimedia

Numarul luptatorilor Statului Islamic (ISIL/Daesh) din Irak si Siria este in continua scadere, dupa ce armata americana a declansat raidurile aeriene in parteneriat cu alti aliati internationali, dar si ca urmare a ofensivei cibernetice indreptate impotriva gruparii teroriste.

Anuntul a fost facut de Antony Blinken, adjunctul Secretarului de Stat al SUA, in fata Congresului american. Estimarile CIA din 2014 indicau prezenta a 31.500 de luptatori jihadisti in cele doua tari, dar Blinken sustine ca numarul lor s-a redus dramatic, relateaza IB Times.

"Numarul luptatorilor Daesh pare sa fi la cel mai redus nivel de cand am inceput sa monitorizam efectivele gruparii teroriste", a explicat Blinken in fata Congresului.

Oficialul pune acest lucru pe seama atacurilor armate efectuate de coalitia internationala condusa de SUA, dar si a ofensivei cibernetice declansata imnpotriva gruparii.

Adjunctul Secretarului de Stat a explicat ca fortele americane si ale aliatilor au plasat "bombe cibernetice" in retelele de comunicatii ale Statului Islamic.

"Teroristii sunt sub o presiune fantastica. Ori de cate ori le-am atacat pozitiile in ultimele 6 luni i-am si invins. I-am pus pe fuga, s-au retras", a confirmat si adjunctul Secretarului Apararii, Robert Work.

S-au mutat in Libia

Daca numarul teroristilor din Siria si Irak a ajuns la cel mai scazut nivel intalnit in ultimii doi ani, nu acelasi lucru se poate spune si despre cel al jihadistilor instalati in Libia.

Razboiul civil in care s-a scufundat tara africana dupa caderea regimului Gaddafi a favorizat aparitia gruparilor teroriste pe teritoriul libian, in prezent numarul luptatorilor din taberele ISIL fiind cuprins intre 4.000 si 6.000 de persoane.

In decembrie 2015, mai multe raiduri aeriene efectuate de fortele americane au condus la uciderea lui Abu Nabil, liderul gruparii din Libia.

"Uciderea lui Nabil a degradat abilitatea ISIL de a se organiza in Libia, de a crea noi tabere si a recruta luptatori strini pentru gruparea terorista cu scopul de a organiza atacuri asupra Statelor Unite", au declarant oficiali din Pentagon.

Studiile efectuate pana in prezent arata ca peste 20.000 de adepti ai gruparii au fost recrutati din strainatate pentru a lupta in taberele create de teroristi in Siria si Irak. 4.000 dintre acestia provin din tari vest-europene.

#teroristi ISIL Siria, #recruti straini Statul Isklamic, #teroristi Libia, #raiduri aeriene SUA , #Irak