Guvernul irakian vrea sa taxeze veniturile companiilor petroliere straine

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 16:05
1129 citiri
Guvernul irakian vrea sa taxeze veniturile companiilor petroliere straine

Guvernul irakian a depus un proiect de lege care prevede impozite de pana la 30% pentru companiile petroliere straine care pana acum erau exceptate de la plata taxelor, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului, Ali Al-Dabbagh, scrie Reuters, citat de NewsIn.

"Ministerul finantelor a prezentat un proiect de lege care prevede impozitarea companiilor petroliere straine cu un procentaj din veniturile acestora", a declarat Dabbagh printr-un comunicat.

Cota de impozare se ridica la 35% din veniturile din petrol si gaze naturale.

Textul legii, care va trebui adoptata de oficialii guvernamentali, reprezinta "o masura de sprijinire a economiei", potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant.

Proiectul are ca obiectiv garantarea pentru guvernul irakian a dreptului de a impune taxe pentru companiile straine care extrag petrol si il transforma in derivate.

Irakul, a carui economie se bazeaza in proportie de peste 90% pe veniturile din petrol si gaze naturale, este cea de-a treia tara din lume din punct de vedere al rezervelor de petrol, cu 115 miliarde barili petrol, dupa Arabia Saudita si Iran. 

#companii, # taxe, # gaze, # petrol, # impozite , #Irak