Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firma americana de lobby, angajata pentru a ajuta Romania sa castige contracte in Irak

Firma americana de lobby, angajata pentru a ajuta Romania sa castige contracte in Irak
Directorul Orion Strategies este nimeni altul decat Randy Scheunemann, fost consilier al ministrului apararii din SUA, care a convins A"grupul VilniusA" al tarilor est-europene sa adopte, in 2002, o declaratie in favoarea razboiului din IrakFirma americana de lobby Orion Strategies primeste 175.000 de dolari de la Romania pentru consultanta in vederea castigarii unor contracte in Irak, relateaza cotidianul A"LA TimesA", in editia sa electronica de ieri.
Aceasta informatie este cuprinsa intr-un articol intitulat A"Avocatii razboiului fac profit din reconstructia IrakuluiA", in care arata cum personalitati care au sustinut interventia s-au orientat, ulterior, catre oportunitatile de afaceri in Irak.

Compania este condusa de Randy Scheunemann, un fost consilier al lui Donald Rumsfeld. Firma sa, Orion Strategies, are un contract pe noua luni cu Romania, semnat anul acesta contra sumei de 175.000 de dolari. Contractul prevede ca firma va promova A"interesele Romaniei in reconstructia IrakuluiA".

Randy Scheunemann a fost unul dintre sprijinitorii asistentei de 100 de milioane de dolari acordate, anii trecuti, de SUA exilului irakian. La ora actuala, el consiliaza tarile fostului bloc sovietic care vizeaza contracte in Irak.

In 2002, Scheunemann a devenit presedinte al Comitetului pentru Eliberarea Irakului, care a repurtat cel mai mare succes al sau anul trecut, cand a convins 10 tari est-europene, reunite in A"grupul VilniusA" sa sustina interventia in Irak.
Expertii in lobby, consilieri ai unor oficiali si multi altii au incurajat invadarea Irakului, iar acum ajuta firmele sa obtina contracte. In timp ce luptele continua, ei aduna zeci de mii de dolari de la clienti interesati de contracte federale sau de alte oportunitati economice in Irak, comenteaza A"LA TimesA".

Un alt exemplu al acestui fenomen este fostul director CIA James Woolsey, care, dupa ce a parasit sefia agentiei, a ramas consilier guvernamental. Intre timp, a fost angajat de doua companii cu afaceri in Irak si a devenit actionar la o firma care investeste in servicii de securitate.
Woolsey face parte si el din randul celor care, inaintea razboiului, au sprijinit interventia militara si care, inca de la inceputul violentelor, si-au indreptat privirile catre oportunitatile de afaceri din aceasta tara.

A"LA TimesA" publica, de asemenea, informatii despre alte personalitati din SUA care au actionat similar.Sursa: Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 915 ori