Directorul executiv al Simens respinge posibilitatea unei demisii

Luni, 12 Februarie 2007, ora 11:18
957 citiri

Directorul executiv al conglomeratului industrial german Siemens, Klaus Kleinfeld, a respins orice posibilitate de a-si da demisia din cauza scandalului de coruptie care afecteaza compania pe care o conduce, relateaza Reuters.

Klaus Kleinfeld nu ia in considerare "nici macar pentru o secunda" renuntarea la pozitia pe care o ocupa in cadrul companiei germane, a declarat el intr-un interviu acordat cotidianului Bild.

Procurorii germani investigheaza lipsa a 200 de milioane de euro (259,8 milioane dolari) din conturile Siemens, despre exista banuieli ca a fost transferata in strainatate pentru a fi apoi folosita drept mita pentru a castiga contracte pentru livrarea de echipament de telecomunicatii.

Siemens conduce o ancheta interna proprie cu privire la o serie de plati controversate, a caror valoare ajunge la 420 milioane de euro, utilizati pentru servicii de consultanta pe o perioada de sapte ani. Kleinfeld a negat in interviul acoradt Bild. El nu a dorit sa comenteze noile acuzatii, potrivit carora grupul Siemens stia de cazurile de coruptie inca din 2003.

Cotidianul Sueddeutsche Zeitung a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Siemens avea informatii despre existenta acestor cazuri de coruptie de peste trei ani. "Trebuie sa intelegeti ca nu pot vorbi despre evenimentele curente. Eu am ocupat pana la sfarsitul anului 2003 pozitia de sef al diviziei din Statele Unite ale Americii a grupului Siemens", a declarat Kleinfeld.

El a precizat ca sunt nejustificate criticile adresate sefului consiliului de administratie al Siemens, Heinrich von Pierer, legate de acesta afacere de coruptie. "Heinrich von Pierer a contribuit din prima zi la elucidarea acestui caz. El nu poate fi acuzat de nimic in aceasta privinta". a adaugat Kleinfeld. Cazurile de coruptie in care a fost implicat conglomeratul german au dus la cresterea numarului de voci care cer demisia lui Heinrich von Pierer, care a fost director executiv al Siemens pana in 2005.

Scandalul se invarte in jurul unor acuzatii privind plati efectuate in trecut pentru mituirea unor oficiali sau pentru prestatii fictive. Cazul se refera la sumele pentru oficialii regimului lui Saddam Hussein pentru a participa la programul "Petrol contra hrana", bani considerati mita.

Programul s-a desfasurat de la finele lui 1996 si pana la sfarsitul anului 2003 si a fost creat pentru a usura viata cetatenilor irakieni, afectati de embargoul economic impus asupra tarii lor.

Derularea procedurilor este consecinta unui raport din 2005 realizat de o comisie independenta, ce actiona sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite, care a investigat peste 2200 de companii din peste 60 de state suspectate de coruptie din Irak.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)