Cooperarea energetica intre Turcia si Irak aduce avantaje proiectului Nabucco

Marti, 15 Iulie 2008, ora 09:37
2048 citiri
Cooperarea energetica intre Turcia si Irak aduce avantaje proiectului Nabucco

Turcia este interesata de dezvoltarea rezervelor de gaz natural ale Irakului si considera ca aceasta resursa energetica ar putea fi transportata direct catre reteaua nationala printr-o noua conducta, care, eventual, ar putea fi legata la Nabucco, relateaza luni cotidianul Hurriyet. Aflat duminica la Paris, primul-ministru turc a subliniat ca tara sa participa la o serie de proiecte-cheie menite sa vina in intampinarea nevoilor energetice ale Europei, in special proiectul pentru construirea gazoductului Nabucco, dar si construirea gazoductului Turcia-Grecia-Italia, care vor determina cresterea securitatii energetice.


"Turcia este de asemenea interesata in exploatarea rezervelor de gaz natural. Gazul natural irakian poate fi transportat direct catre reteaua nationala de gaz printr-o noua conducta care sa fie construita in Turcia", a adaugat Erdogan.


Odata ce gazul din nordul Irakului ar ajunge in Turcia, printr-o conducta paralela cu (conducta petroliera - n.r.) Kirkuk-Yumurtal?k, acesta poate fi conectat la Nabucco, a declarat premierul turc Recep Erdogan, citat de Turkish Daily News, dupa ce a semnat saptamana trecuta un important document de cooperare energetica cu Irakul.


Conducta petroliera Kirkuk-Yumurtal?k furnizeaza 800.000 de barili de petrol pe zi, dar are o capacitate de un milion de barili. In urmatorii ani, capacitatea va creste si mai mult. "Trebuie sa imbunatatim aceasta legatura si sa construim si o conducta de gaz. Vom lansa studiile tehnice imediat", a spus Erdogan.


Resursele naturale de gaz ale Irakului sunt situate in regiunea Kurdistan, iar Erdogan a subliniat ca folosind aceste resurse, legandu-le la gazoductul Nabucco - proiect destinat sa transporte gaz natural din Turkmenistan, Azerbaidjan si chiar Iran catre Europa - conexiunile pe care Vestul le va avea prin Turcia va aduce Ankarei si mai multa putere din punct de vedere strategic si economic, scrie la randul sau Turkish Press.


"Bazandu-ma pe experienta noastra, pot spune ca o tara nu poate sa se transforme intr-o insula de stabilitate, pace si prosperitate pe cont propriu. Daca instabilitatea, terorismul si subdezvoltarea exista in tarile vecine, atunci acestea vor afecta si alte tari din regiune. De aceea, trebuie sa cooperam pentru asigurarea unei atmosfere extinse de pacifism si de stabilitate", a afirmat Erdogan.


"Turcia incearca sa contribuie productiv si sa sustina eforturile pentru rezolvarea problemelor din regiune, de la Balcani pana in Orientul Mijlociu si zona Caucazului. Proiectul de zona industriala care urmeaza sa fie demarat in Palestina sub patronajul Turciei este cel mai tangibil exemplu al implicarii noastre", a declarat duminica premierul turc Tayyip Erdogan, la Paris,cu ocazia lansarii Uniunii pentru Mediterana.


Vizita de saptamana trecuta a primului-ministru turc Recep Tayyip Erdogan in capitala Irakului a adus rezultate neasteptat de benefice pentru ambele tari, scrie cotidianul Turkish Daily News, referindu-se la un document semnat in ultima clipa prin care ministerul irakian de resort acorda companiei Turkish Petroleum Corporation dreptul de exploatare a petrolului irakian. In acelasi timp, cele doua tari vecine au covenit sa lanseze "o cooperare strategica la nivel inalt", mai scrie publicatia turca.


Astfel, cooperarea energetica dintre cele doua tari se refera la transportarea resurselor naturale ale Irakului catre piete mondiale, prin cele mai viabile rute de export, explica Turkish Daily. Acest lucru se ve realiza, potrivit ziarului, prin imbunatatirea si marirea capacitatii conductei petroliere Kirkuk-Yumurtal?k, conectarea resurselor de petrol irakiene cu orasul turc mediteranean Ceyhan (oras de importanta strategica, avand in vedere conducta petroliera Baku - Tbilissi - Ceyhan, n.r.) si construirea unei retele de gazoducte destinate transportarii gazului natural catre pietele internationale prin Turcia.


Erdogan s-a aratat foarte increzator in resursele de gaze naturale care se gasesc, de regula, in zonele bogate in petrol. "Gazul din nordul Irakului poate fi transportat printr-o conducta paralela cu Kirkuk-Yumurtal?k. Odata ce gazul ajunge in Turcia, putem sa il conectam la Nabucco", a declarat premierul turc, citat de Turkish Daily News.


Irakul este cea tara cu cea mai mare rezerva de petrol, dupa Arabia Saudita, si are si resurse de gaz natural. Proiectul Nabucco, sustinut de UE, un gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri, este menit sa transporte gaz natural din regiunea Caspica pana in Europa prin Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia, ocolind Rusia.


De curand, cererea Turciei de a i se permite accesul preferential la gazul care trece prin conducta, la un pret diferit, a intampinat rezistenta din partea celorlalte state implicate in proiectul Nabucco, acestea insistand ca Turcia, ca tara traversata de conducta, sa ceara numai o taxa de tranzit.


Compania constructoare a conductei Nabucco are sase parteneri - pe langa companiile din cele cinci tari tranzitate fiind inclusa si compania germana RWE. Capacitatea conductei va fi de 31 de miliarde de metri cubi anual. Costul Nabucco a fost recent reevaluat la 7,9 miliarde de euro, in loc de 4,4 cat fusese prevazut initial, in special din cauza cresterii pretului otelului de la efectuarea studiilor de fezabilitate. Rentabilitatea sa nu va fi insa afectata de cresterea costurilor de constructie, potrivit consortiului cu sediul la Viena care gestioneaza proiectul.