Conflictul din Irak provoaca cresterea pretului petrolului

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 10:16
1562 citiri
Conflictul din Irak provoaca cresterea pretului petrolului

Cotatia barilului de petrol a continuat sa creasca vineri pe pietele din Asia, influentata de escaladarea violentelor din Irak si de avansul combatantilor jihadisti inspre capitala Bagdad, evolutii care provoaca ingrijorari cu privire la posibilitatea unor intreruperi in livrarile acestui mare producator mondial de titei, transmite AFP.

Barilul de titei 'light sweet crude' (WTI) cu livrare in luna iulie a crescut cu 73 de centi pana la 107,26 dolari, in timp ce barilul de titei Brent cu livrare in luna iulie a crescut cu 57 de centi pana la 113,59 dolari, in ambele cazuri fiind vorba de cele mai ridicate valori din ultimele noua luni.

Gruparea armata Statul Islamic din Irak si Levant a preluat controlul asupra a doua orase din Irak, ceea ce a determinat SUA sa anunte ca ia in considerare 'toate optiunile' pentru a ajuta Irakul, al doilea mare producator de petrol din cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

"Orice perturbare a ofertei celui de al doilea mare producator din OPEC risca sa afecteze relansarea economiei mondiale preconizata pentru acest an", avertizeaza Desmond Chua, analist la CMC Markets.

Bursele, de asemenea, sunt afectate

De asemenea, evolutiile din Irak au afectat si pietele bursiere globale, indicii bursieri americani incheind sedinta de joi in scaderea la fel ca si principalii indici bursieri asiatici care au deschis sedinta de vineri cu deprecieri.

Desprinsa din Al-Qaida, gruparea Statul Islamic din Irak si Levant, care a preluat in aceasta saptamana controlul asupra celui de-al doilea oras din Irak, Mosul, a sustinut pe Twitter ca a capturat 4.500 de membri ai trupelor guvernamentale in provincia Salah al-Din unde se afla Tikrit.

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a afirmat joi ca echipa sa studiaza 'toate optiunile' in fata recrudescentei violentelor inregistrata in Irak. "Lucram fara pauza pentru a identifica modul in care am putea furniza cel mai eficient ajutor. Nu exclud nicio optiune", a spus Obama.

Orientul Mijlociu este una din regiunile cu cea mai mare productie petroliera din lume si exista ingrijorari ca daca conflictul din Irak escaladeaza, ar putea aparea intreruperi in aprovizionarea cu petrol la nivel mondial. Potrivit OPEC, Irakul produce in prezent 3,33 milioane de barili pe zi, fiind devansat doar de Arabia Saudita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conflict Irak, #pret petrol, #producator mondial titei , #Irak