Compania de securitate Blackwater, scoasa la vanzare

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 14:31
1390 citiri
Compania de securitate Blackwater, scoasa la vanzare

Compania americana de securitate Blackwater, redenumita in prezent Xe, contractata pentru a-i proteja pe diplomati in Irak si pentru a participa la eforturile de reconstructie a tarii, este de vanzare, relateaza CNN, relateaza Mediafax.

Proprietarul Blackwater, Erik Prince, voia la un moment dat sa-si extinda compania pentru a o transforma intr-un "imperiu" al familiei lui.

In prezent, compania controversata, care a obtinut numeroase contracte in Irak, urmeaza sa fie vanduta.

In foarte putini ani, Prince a reusit sa transforme un complex pentru antrenarea fortelor speciale intr-un adevarat imperiu de care Departamentul de Stat american a insistat ca are nevoie pentru a-si indeplini misiunea in Irak prin asigurarea securitatii diplomatilor si participarea la eforturile de reconstructie a tarii.

Insa compania a reusit sa-si creeze o imagine negativa, in special dupa schimbul violent de focuri survenit in septembrie 2007 in piata Nisoor din Bagdad cand angajatii Blackwater au deschis focul intr-o intersectie, cauzand moartea a peste zece civili.

Garzile Blackwater au sustinut ca au fost atacate, pentru a justifica deschiderea focului intr-o intersectie aglomerata, insa Guvernul irakian a considerat contrariul si a renuntat la serviciile companiei.

Anul trecut, Prince a schimbat numele companiei in Xe si a anuntat atunci ca nu va mai lua parte la operatiunile zilnice, o turnura produsa pe fondul numeroaselor investigatii desfasurate de agentiile guvernamentale.

El l-a destituit pe presedintele Blackwater, Gary Jackson, si a angajat un alt director executiv care a promis ca va restructura compania.

Potrivit CNN, nu este prima oara cand Price vrea sa vanda compania. La inceputul lui 2008, la cateva luni de la incidentul din piata Nisoor, Blackwater a inceput negocierile cu firma Cerebus Capital Management, care au esuat dupa ce informatii despre acest demers au fost publicate de presa.

In februarie 2010, Prince a vandut divizia aviatica a companiei pentru suma de 200 de milioane de dolari.

#companie, #blackwater, #securitate , #Irak