Sonda indiana Mangalyaan a transmis primele fotografii de pe Marte

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 09:20
1398 citiri
Sonda indiana Mangalyaan a transmis primele fotografii de pe Marte
Sursa foto: ISRO

Sonda indiana Mangalyaan, prima sonda spatiala din Asia, care a ajuns miercuri pe orbita lui Marte, a transmis primele fotografii ale suprafetei Planetei Rosii, conform AFP.

Una dintre fotografii a fost postata joi pe pagina de Facebook a Agentiei spatiale indiene (ISRO), prezentand o zona de la suprafata rosiatica a planetei fragmentata de cratere negre. Aceasta fotografie a fost facuta de pe orbita, de la distanta de 7.300 km.

"Privelistea este foarte frumoasa de acolo de sus", este comentariul care insoteste fotografia publicata si pe contul de Twitter al agentiei.

Mai multe fotografii au fost deja receptionate, conform unui reprezentant al ISRO care a mai adaugat ca sonda functioneaza bine.

India a devenit miercuri prima tara din Asia care a plasat o sonda pe orbita planetei Marte, la capatul unei calatorii prin spatiu care a durat 10 luni.

Cu un buget de 74 de milioane de dolari, mai mic chiar decat al filmului "Gravity" (100 de milioane de dolari), misiunea indiana este si cu aproximativ 600 de milioane de dolari mai ieftina decat misiunea sondei MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), plasata cu succes de NASA, duminica, pe orbita Planetei Rosii.

Sonda indiana este dotata cu senzori pentru detectarea metanului in atmosfera rarefiata a planetei Marte, gaz care ar sustine ipoteza existentei unor forme de viata martiene primitive.

Succesul acestei misiuni impune India drept un actor important in cursa pentru cucerirea spatiului, inaintea Chinei. Aceasta misiune catre Marte a fost anuntata de India in 2011, la putin timp dupa esecul unei misiuni similare trimise de China.

#india marte, #sonda spatiala marte , #India