Sefii de companii petroliere sunt ingrijorati de starea economiei americane

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 11:11
1308 citiri
Sefii de companii petroliere sunt ingrijorati de starea economiei americane

Sefii de companii petroliere din lumea intreaga s-au declarat ingrijorati de sanatatea economiei americane, precizand, cu ocazia unei conferinte energetice, ca vor continua sa caute semnale de slabiciune, ce s-ar putea extinde si asupra economiei globale, informeaza Reuters.

Preturile la petrol au crescut pana la niveluri record, depasind pragul psihologic de 100 de dolari barilul, pe fondul cererii substantiale venite din partea unor economii emergente precum India si China si a temerilor legate de intreruperea livrarilor.

Insa acest scanariu s-ar destrama in cazul in care economia americana ar fi afectata de recesiune, lucru ce ar reduce cererea.

"Efectele crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime) s-au raspandit in toate pietele globale, dand nastere la riscuri la adresa cresterii economice globale si implicit asupra pietei petroliere in general si a cererii de petrol in particular", a declarat directorul executiv al companiei petroliere saudite Aramco, Abdallah Jumah, cu ocazia unei conferinte energetice (CERAWeek Energy Conference) din Houston.

"Incertitudinea este mai mare decat a fost vreodata in trecut", a declarat directorul executiv al companiei petroliere StatoilHydro, Helge Lund, la aceeasi conferinta. Lund a adaugat ca este de parere ca o recesiune in SUA s-ar putea raspandi la economiile din alte state si ar afecta cererea de petrol.

"Statele Unite ale Americii reprezinta un sfert din economia globala si in cazul in care va fi afectata de criza, va fi greu pentru restul lumii sa evite efectele acestui fenomen", a declarat Kenneth Rogoff, un profesor de politici publice si economie la universitatea Harvard.

Conform spuselor lui Rogoff, economia americana este deja afectata de o forma mai putin puternica de recesiune.

Seful unei companii petroliere americane, Hess Corp, John Hess, a declarat ca a observat o reducere a cererii la magazinele firmei pe care o conduce in estul Statelor Unite.

"Observam o moderare a cererii, iar in anumite locuri chiar o scadere", a declarat Hess, care a invinuit slabiciunea economiei americane pentru reducerea marjelor de profit ale companiei sale.

Seful celei de-a treia mari companii petroliere americane, ConocoPhilips, a declarat ca cererea in SUA se tempereaza, insa ca un efect pozitiv al unei posibile recesiuni ar putea fi scaderea preturilor la energie.

"In cazul in care economia va slabi, acest lucru va afecta cu siguranta cererea", a declarat seful ConocoPhilips, Jim Mulva, pentru reporterii prezenti la conferinta.

"Insa in anumite feluri acest lucru poate fi bun, pentru ca preturile vor scadea odata cu economia americana", a declarat profesorul de la Harvard, Kenneth Rogoff, citat de Reuters.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.