Rusii strica planurile SUA in comertul cu arme: Portavion nuclear la promotie pentru India

Marti, 12 Iulie 2016, ora 17:46
13340 citiri
Rusii strica planurile SUA in comertul cu arme: Portavion nuclear la promotie pentru India
Foto: Accuweather

Rusia si SUA se lupta pentru a obtine semnatura guvernului de la New Delhi pe un contract privind achizitia unui portavion nuclear dorit de armata indiana.

Planurile Washingtonului de a negocia un transfer de tehnologie catre India, in vederea construirii unui portavion modern, se izbesc acum de contraoferta rusilor, care-i momesc pe oficialii de la New Delhi cu cel mai nou proiect pe care il au in lucru: portavionul nuclear Storm, relateaza Defense News.

Razboi pe piata armelor

Un diplomat din Ambasada Federatiei Ruse la New Delhi a confirmat faptul ca Moscova s-a oferit sa construiasca un astfel de portavion nuclear pentru India.

Centrul de Cercetare de Stat Krylov din Rusia are in lucru prototipul portavionului nuclear Storm de cativa ani, o prima macheta la scara redusa fiind prezentata in mai 2015.

Cu toate acestea, Ministerul Apararii din Rusia a anuntat ca nu va avea bugetul necesar pentru achizitionarea unui portavion din clasa Storm pana in 2020, cel mai probabil acesta urmand sa intre in dotarea marinei abia in 2025, dupa cum anunta portalul Global Security.

Intre timp, iata ca rusii au scos deja la vanzare o varianta destinata clientilor straini, care are mai putine dotari fata de cea pentru propriile forte armate.

Dar, chiar si in aceste conditii, portavionul oferit Indiei va fi "proiectat sa efectueze operatiuni in zone indepartate oceanice, sa angajeze tinte inamice terestre si maritime, sa asigure stabilitatea operationala a fortelor navale, sa protejeze fortele aeriene si sa furnizeze aparare antiaeriana", recunoaste un oficial de la New Delhi.

Dilema grea

In acelasi timp, reprezentantii industriei de Aparare din SUA au oferit Indiei tehnologia de asistenta electromagnetica la decolare (EMALS), dar care nu ofera si propulsia nucleara la pachet.

"EMALS este o atractie majora deoarece permite asistenta la decolare si aterizare pentru o varietate larga de aeronave, incluzand avioanele usoare de provenienta autohtona, ca si aeronave mai grele de lupta", recunoaste oficialul din Ministerul Apararii de la New Delhi.

"India a decis sa aiba un portavion nuclear, tehnologie care nu va fi usor de obtinut si pentru care are nevoie de asistenta internationala", explica Nitin Mehta, un analist de securitate independent.

Pe de alta parte, Rusia s-a ocupat intre 2004 si 2013 de reparatiile capitale si modernizarea crucisatorului din clasa Kiev detinut de India, rebotezat INS Vikramaditya, fapt care a intarit relatiile de colaborare intre New Delhi si Moscova in sectorul noilor tehnologii militare.

Alegerea este una dificila, chiar si in contextul initierii unui parteneriat intre Washington si New Delhi prin care se stipuleaza cooperarea in domeniul constructiei de nave de acest tip, mai ales ca americanii nu dau semne ca ar dori sa ofere si tehnologia nucleara in acest program.

Un portavion nuclear occidental pe care sa se instaleze tehnologia EMALS ar costa 12 miliarde de dolari, in vreme ce rusii vor cel mult 5,6 miliarde de dolari, cu un termen de predare a vasului de maximum 10 ani.

Anil Jai Singh, un fost commandant din Marina Indiana, se indoieste ca vreuna dintre variante va fi in cele din urma acceptata, pretentiile militare ale actualului guvern parand exagerate din punctul sau de vedere.

"Ma indoiesc ca India va construi un portavion de 65.000 de tone in alta tara. Marina Indiei chiar crede ca va avea un impact atat de mare la nivel global, incat sa justifice o astfel de achizitie in urmatorii 15 ani?", se intreaba acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert international arme, #portavion nuclear Rusia, #vanzari arme India , #India