Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Razboiul poluarii incinge relatiile transatlantice

Razboiul poluarii incinge relatiile transatlantice
UE vrea taxe ecologice la importurile din state ce nu reduc emisiile cu efect de sera; SUA acuza Europa de protectionism.

Statele Unite si Uniunea Europena (UE) se afla in pragul unui nou conflict transatlantic, care ar putea degenera in masuri comerciale punitive, dar si intr-o incordare a relatiilor Europei cu alti mari giganti economici ai lumii, precum China sau India. Motivul diferendului, care incinge deocamdata numai relatia transatlantica, este incalzirea globala si diferentele dintre proaspat formulata politica europeana de protectie a mediului si linia mult mai permisiva a Americii in acest domeniu.

Potrivit BBC, Washingtonul a acuzat ieri Europa ca foloseste schimbarea climaterica mondiala ca pretext pentru protectionism economic. Fomularea abrupta a reprezentantului american pentru Comert la Bruxelles a venit dupa ce UE a amenintat ca va impune taxe ecologice pe produsele americane, daca Washingtonul nu accepta o intelegere internationala care sa imparta in mod egal eforturile pentru protejarea planetei. China, India si Rusia nu au intervenit pana acum in disputa, insa sunt direct interesate de evolutia si deznodamantul acestei confruntari.

Intre ciocanul industriasilor si nicovala SUA

Amenintarea europeana, formulata atent de seful Comisiei UE, Jose Barroso, vine intr-un moment dificil pentru executivul european. Acesta se confrunta cu o presiune imensa din partea sectoarelor energofage ale industriei europene, precum siderurgia sau industria aluminiului, care sutin ca nu vor putea face fata concurentei mondiale, din cauza standardelor impuse de UE la emisiile de dioxid de carbon.

Asa cum a aratat ieri Barroso, al carui mandat in fruntea Comisiei a fost marcat prin plasarea ecologiei in centrul politicilor UE, dar si de combaterea protectionismului, Europa are doua optiuni: fie acorda industriilor europene drepturi de emisie gratuite, ceea ce ar anula practic eforturile ecologiste, fie adopta ideea presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, si impune tarife ecologice la importurile din tarile care nu combat la fel de hotarat incalzirea climei.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=338299>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1070 ori