Raport final asupra coruptiei la Volkswagen

Marti, 15 Noiembrie 2005, ora 02:12
1084 citiri

Scandalul monstruos, privind actele de coruptie din cadrul grupului automobilistic german Volkswagen (VW), se apropie de sfarsit. In urma cu cateva luni de zile, presa internationala semnala practicile ilegale ale unora dintre reprezentantii de seama ai firmei, iar VW declansa o ancheta detaliata prin intermediul cabinetului de audit KPMG a activitatilor din toate filialele banuite de coruptie.

KPMG a activitatilor din toate filialele banuite de coruptie.

Drept urmare, zilele trecute a venit si raportul final al KPMG. Potrivit cotidianului francez Le Monde, care citeaza studiul in cauza, VW a fost prejudiciata cu mai bine de 5 milioane de euro. Toate analizele realizate de cabinetul de audit ii evidentiaza, ca principali vinovati, printre altii, pe Helmuth Schuster, fost director la filiala ceha a Skoda si pe Hans-Joachim Gebauer, functionar ce se ocupa cu probleme legate de personalul intreprinderii.

Astfel, in Angola, unde Volkswagen urma sa construiasca o linie de asamblare si o retea de distributie, exista o mare probabilitate ca Schuster si Gebauer 'sa fi fost interesati financiar la modul personal de proiect'. Pe de alta parte, asupra unui proiect de construire a unei uzine in India, raportul a gasit indicii clare ca au fost varsate fonduri in conturile lui Schuster si Gebauer. Conform presei germane, Schuster ar fi solicitat de la autoritatile indiene peste 2 milioane de euro pentru un plan fals de construire a unei uzine. De atunci Schuster a fost dat in urmarire internationala de catre India.

Raportul scoate la lumina insa o multime de alte inselatorii 'marunte' derulate de cei doi angajati pe parcursul mai multor ani, printre care se numara facturi false pe numele Volkswagen, manipularea banilor destinati fondurilor de pensii etc. O mare parte din sumele deturnate au reprezentat insa cheltuieli nejustificabile, precum calatorii de lux, jocuri in cazinouri, cumparaturi si cadouri pentru persoane care nu aveau nici o legatura cu firma.

In urma publicarii acestui raport, Volkswagen a numit un nou director al personalului, in persoana lui Horst Neumann, care a mai ocupat aceasta functie in cadrul filialei Audi.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National