India, veriga slaba a grupului BRICS

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 17:39
2819 citiri
India, veriga slaba a grupului BRICS

Economiile emergente ar trebui sa fie varful de lance al cresterii economice la nivel global, insa tarile care formeaza BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) se arata afectate de criza economica, unele mai puternic decat altele.

Economia Indiei a suferit destul de multe schimbari in secolele trecute, de la neglijenta imperiala pana la socialism. Poate includerea in lista BRICS - o serie de economii emergente destinate cresterii economice rapide - ar trebui sa fie pe aceeasi lista, scrie The Economist.

Cresterea economica din India a fost de 5,3% in primul trimestru al anului, sub estimarile de sase la suta ale guvernantilor si sub rezultatele trimestrului anterior.

Dintre tarile BRICS, nu doar India a avut de suferit, ci si China si Brazilia. PIB-ul Indiei, cel mai scazut al ultimilor noua ani, va avea un impact puternic asupra sudului continentului, mai ales ca analistii se asteptau ca tara sa continue sa evolueze indiferent de ce se intampla in restul lumii. O revenire rapida pare improbabila. Banca centrala a redus dobanda cheie anul acesta, dar se chinuie sa relaxeze celelalte politici fiscale din cauza inflatiei ridicate.

Coalitia de guvernare promite incontinuu reforme care sa creasca increderea, dar este atat de divizata, iar comportamentul atat de dezordonat, incat putini sunt cei care chiar cred ca promisiunile vor deveni realitate. Asteptarile de crestere pentru urmatorii ani probabil vor vontinua sa scada, la sase procente.

Stabilitatea financiara a devenit problematica. Cresterea PIB-ului si a inflatiei s-au temperat in ultima perioada. Costul de imprumut al Indiei se modifica artificial pentru ca bancile sunt fortate sa cumpere obligatiuni si pentru ca banca centrala a cumparat incontinuu titluri de stat in ultimele sase luni. Desi situatia ar mai putea continua o perioada, stresul se resimte in diverse zone.

Situatia economica se resimte

Una dintre ele e sistemul bancar, unde datoriile brute si imprumuturile restructurate reprezinta opt la suta din total, o cifra mare chiar si dupa standardele occidentale.

O alta zona financiara expusa stresului este balanta de plati. Rupia s-a depreciat deja cu aproape o cincime in ultimul an, dar Indica, care nu exporta nimic in cantitati mari in afara de tehnologie, si care se poticneste la productia de bunuri fizice, ar putea sa se confrunte cu o crestere a exporturilor. Cu un deficit de cont curent mare, India trebuie sa atraga capital strain de 50-70 miliarde de dolari anual pentru a pastra pretul actual al petrolului. Acest lucru s-ar putea dovedi dificil din cauza guvernului si investitorilor dezinteresati. Inca o data, banca centrala ar putea interveni prin sustinerea cursului valutar, dar armele sale sunt limitate.

O a treia zona afectata este cea sociala. Desi India face parte dintre cele mai puternice tari emergente, populatia continua sa fie profund saraca. Un om de afaceri indian a declarat ca urmatorii 15 ani vor reprezenta cea mai grea perioada pentru India de la proclamarea independentei si ca exista 10% sanse sa se nasca o revolutie.

Daca miracolul economic din India se dovedeste a fi un miraj, nu va fi usor sa sustii ca acest lucru e imposibil. Deja exista un dezgust general directionat catre coruptie. In plus, aproximativ 10 milioane de tineri vor intra in campul muncii in fiecare an pentru urmatoarea decada, tineri care vor veni din orase mari, in cautare de locuri de munca imposibil de creat daca India continua sa se extinda in ritm de melc.

#economie india, #situatie economica India, #probleme economice India, #economii emergente BRICS , #India