Inca 350 de reactoare nucleare s-ar putea deschide in toata lumea

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 20:42
1649 citiri
Inca 350 de reactoare nucleare s-ar putea deschide in toata lumea

Cele mai multe dintre tarile industrializate sau in curs de dezvoltare sustin in continuare energia atomica, in ciuda dezastrului de la Fukushima din martie 2011.

Pana in 2030, sunt anuntate ca vor fi construite cel putin 90 de reactoare nucleare si numarul lor poate ajunge la 350, a declarat Hans-Holger Rogner, seful departamentului de statistica al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

Energia nucleara ramane o ramura importanta pentru Statele Unite si statele europene dezvoltate. Franta obtine 75% din electricitate din energia atomica, iar Marea Britanie 15%, informeaza Le Monde, preluat de Ziare.com.

Tarile emergente sunt avide sa isi mareasca puterea economica intr-un timp scurt, asa ca dezvoltarea proceselor nucleare pe teritoriile lor este esentiala. Un exemplu este India, care este de parare ca un accident similar celui din Japonia nu este posibil si pe teritoriul sau. Totusi, "schimbarile de clima nu trebuie subestimate", a accentuat directorul Agentiei pentru Energie Atomica din India, Srikumar Banerjee.

China la randul sau va elabora noi proiecte, precum si Coreea de Sud, care produce 40% din electricitate prin intermediul celor 21 de reactoare ale sale. Brazilia si Africa de Sud isi doresc de asemenea sa creasca pe piata energiei atomice mondiale.

Adunarea Generala a Agentiei a prezentat vineri si un plan pentru intarirea sigurantei celor 432 de centrale existente in lume. Insa aceasta problema tine mai mult de suveranitatea nationala.

Germania, Elvetia si Italia isi doresc sa iasa din sectorul nuclear. "Alte state nu sunt atat de bogate ca Germania si nu isi permit sa renunte la energia nuclera", a subliniat Rogner.

#energie, #energie nucleara, #centrala nucleara, #fukushima , #India