Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gazul iranian pleaca spre India

Gazul iranian pleaca spre India

Iranul a semnat luni un contract privind furnizarea de gaz natural lichefiat Indiei. Contractul risca sa zgindareasca Washingtonul, care cauta sa limiteze capacitatea Teheranului de a-si comercializa resursele naturale energetice. Iranul urmeaza sa furnizeze Indiei cinci milioane de tone de gaz natural lichefiat, anual, pe o perioada de 25 de ani, in urma unui contract in valoare de 22 de miliarde de dolari, finalizat luni de cele doua parti. Contractul, semnat de Compania Iraniana Nationala de Export de Gaz si un consortiu format din trei firme indiene A- Indian Oil Company, Gail si Baharat India A-, va fi derulat incepind cu anul 2009.

New Delhi se afla in acest moment intr-o competitie acerba cu Beijingul pentru securizarea unor contracte pe lunga durata privind furnizarea de energie. Asta in conditiile in care India produce numai jumatate din gazul natural consumat si importa aproape 70% din petrolul necesar economiei aflate in plina dezvoltare. Cu numai un an in urma, Teheranul a semnat un contract de 70 de miliarde de dolari, care prevede furnizarea de gaz natural lichefiat catre China pe o perioada de 30 de ani.

Axa anti-SUA

Afacerea incheiata de cele doua parti reprezinta, potrivit A"Financial TimesA", o buna ocazie pentru testarea reactiei SUA inaintea semnarii unui contract separat privind constructia unei conducte care va transporta gazul natural catre India si Pakistan.

In virtutea sanctiunilor aplicate Iranului in 1996 si pe fondul deteriorarii relatiilor Washington-Teheran, SUA si-au anuntat deja opozitia fata de acest proiect viitor. In ciuda politicii americane, Iranul si-a intensificat in ultima vreme cooperarea energetica cu China si Venezuela lui Hugo Chavez, dusmanul declarat al Washingtonului si furnizorul a 20% din petrolul consumat de SUA.

Intr-o vizita a presedintelui iranian Khatami la Caracas au fost parafate, in luna martie a acestui an, mai multe contracte in domeniul energetic, care prevad, printre altele, producerea de conducte pentru transportul de petrol si gaz.

Iranul si Venezuela duc o serioasa campanie in cadrul OPEC, care promoveaza limitarea productiei si, implicit, fixarea unor preturi ridicate pentru barilul de petrol.

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 953 ori