Economia Indiei ar putea reprezenta 90% din economia SUA pana in anul 2050

Marti, 11 Martie 2008, ora 11:06
1312 citiri
Economia Indiei ar putea reprezenta 90% din economia SUA pana in anul 2050

Marea parte a activitatii economice la nivel mondial se va indrepta spre Asia in urmatoarele deceni, rata de crestere economica a Indiei fiind estimata la 8,5%/an, mai rapida decat a Chinei, de 6,8%, si in urma celei din Vietnam, de 9,8%, potrivit unui studiu al PriceWaterhouseCoopers, scrie BBJ.hu. Potrivit studiului, India se afla in fruntea clasamentului de crestere economica, acesta fiind rezultatul sporirii populatiei lucratoare, care, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), va continua sa creasca la o rata stabila, spre deosebire de China.


Exista de asemenea o preocupare crescuta pentru sporirea nivelului de productivitate si educatie in randul populatiei din India, ceea ce permite tarii sa ajunga din urma tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).


"Centrul global al gravitatiei economice se indreapta deja spre China, India si alte mari economii emergente, iar analiza noastra sugereaza ca acest proces se va derula multa vreme de acum inainte. Ultimele estimari arata ca economia Chinei ar putea-o depasi pe cea a SUA in jurul anului 2025, pentru a deveni cea mai mare economie din lume, continuand sa creasca cu aproximativ 130% din marimea economiei SUA pana in 2050", potrivit PriceWaterhouseCoopers.


Este foarte posibil ca economia Braziliei sa o depaseasca pe cea a Japoniei pana in 2050, clasandu-se pe locul patru la nivel mondial, in timp ce Rusia, Mexic si Indonezia, detin toate potentialul necesar pentru a deveni economii mai puternice decat Germania sau Marea Britanie pana la jumatatea acestui secol.


"Insa cea mai rapida rata de dezvoltare economica pare a fi cea din Vietnam, cu un potential de crestere de 10% pe an, ceea ce ar pute-o aduce la aproximativ 70% din economia Marii Britanii pana in 2050", potrivit sefului diviziei de analize macroeconomice al PriceWaterhouseCoopers, John Hawksworth.


Studiul arata ca exista mai multe alternative care merita sa fie luate in considerare si care depind de natura investitiilor si de riscul pe care si-l asuma investitorii.


Nigeria, tara ce prezinta mari riscuri pentru investitori, are potentialul necesar pentru a intrece Africa de Sud pe termen lung, devenind cea mai puternica economie africana pana in 2050.


Filipine, Egipt, Bangladesh au de asemenea un potential mare de crestere economica, insa prezinta si niveluri ridicate de risc.


Hawksworth a precizat ca ritmul rapid de crestere al economiilor emergente nu presupune excluderea din ecuatie a economiilor OECD.