Bugetele tot mai mari alocate apararii protejeaza producatorii de avioane militare

Marti, 15 Iulie 2008, ora 10:36
1244 citiri
Bugetele tot mai mari alocate apararii protejeaza producatorii de avioane militare

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE - Cresterea preturilor la petrol, deprecierea rapida a dolarului si economiile occidentale slabite au adus in genunchi aviatia comerciala, dar perspectivele sunt mult mai bune pentru vanzarile din cadrul aviatiei militare, acestea fiind sporite de cererea de pe pietele emergente de aparare, de amenintarile la adresa securitatii si de conflictele continue de pe glob.

In ultimele sase luni, cel putin 12 companii aeriene comerciale au dat faliment, in timp ce altele au fost fortate sa lase aparate la sol, sa mareasca tarifele, sa disponibilizeze angajati si sa in calcul fuziuni dupa ce preturile la petrol au atins niveluri record.

Dar achizitiile militare sunt altceva. Guvernele, nu companiile private, sunt cele care comanda avioanele si platesc combustibilul. Este o lume opaca, in care politica depaseste de multe ori economia in stabilirea contractelor, iar acuzatiile de favoritism sau mita pe fata sunt des intalnite.

Cea mai mare piata este de departe cea a Statelor Unite, care cheltuiesc aproape la fel de mult ca restul lumii la un loc.

"In ciuda evolutiei negative din Statele Unite, nu prevedem nicio schimbare majora in privinta comenzilor de acolo pe termen scurt si mediu", a declarat Guy Anderson, editor al publicatiei specializate Jane's Defense Industry. "Bugetele de baza ar trebui sa ramana aceleasi".

Dupa razboiul rece, bugetele de aprovizionare au ramas la acelasi nivel sau au fost reduse, in special in Europa. Dar in urma atacurilor teroriste din Statele Unite din 2001 si a conflictelor din Irak si Afganistan, acestea au inceput din nou sa creasca. Chiar daca aceste conflicte conduse de SUA se vor potoli, va exista elementul de "reutilare", pentru a inlocui echipamentele lovite sau distruse, a declarat Anderson.

State precum Brazilia, India, Africa de Sud si alte natiuni din Asia de Sud-Est se folosesc de dividendele cresterii recente pentru a-si moderniza avioanele militare, in timp ce alte economii precum Elvetia, Norvegia, Danemarca, Croatia si Romania isi modernizeaza componente din timpul razboiului rece, in ciuda bugetelor restranse.

Potrivit estimarilor facute de Jane's, cheltuielile militare totale ale SUA se vor ridica anul acesta la 696 de miliarde de dolari, sau 4,9% din PIB, si 708 miliarde de dolari anul urmator, de la 630 de miliarde cat erau in 2007.

Acestea ar putea apoi sa scada la 671 de miliarde de dolari in 2010.

Marea Britanie, clientul numarul doi pe piata globala de armament, isi va mari cheltuielile anuale la 86 de miliarde de dolari pana in 2010, de la 79 de miliarde de dolari, sau 2,6% din PIB cat are anul acesta.

China nu este cu mult in urma, avand cheltuieli prevazute sa atinga 79 de miliarde de dolari in 2010, de la 58 de miliarde de dolari, sau 1,6% din PIB, anul acesta. Potrivit estimarilor facute de Jane's, cheltuielile de aparare ale Indiei, de 27 miliarde de dolari sau 2,4% din PIB anul acesta, vor ajunge la 34 de miliarde de dolari in 2010.