Zona euro va debloca un imprumut vital pentru Grecia

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 20:15
869 citiri
Zona euro va debloca un imprumut vital pentru Grecia

Zona euro va debloca o transa de imprumut de 8 miliarde de euro pentru Grecia, vitala pentru evitarea intrarii in default a tarii pana la 15 decembrie, a anuntat marti ministrul austriac de finante, Maria Fekter, la Bruxelles, pe marginea unei reuniuni cu omologii sai din uniunea monetara.

Chestionata de jurnalisti daca ministrii de finante care s-au intalnit la finalul dupa-amiezei la Bruxelles vor debloca acest imprumut, ea a raspuns afirmativ. "Sunt intrunite conditiile pentru a varsa acest imprumut, tinand cont de angajamentele scrise ale tuturor liderilor de partid din Grecia", a apreciat si ministrul luxemburghez de finante Luc Frieden, citat de AFP.

"Va trebui sa discutam despre aceasta si sa vedem ce au de spus Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (doua dintre principalele finantatoare ale tarii, n.r.) cu privire la acest subiect", a continuat el. "Insa eu cred ca in prezent conditiile sunt reunite", a reiterat oficialul.

Pe de alta parte, mai prudent, ministrul spaniol de finante Elena Salgado si-a exprimat "speranta" ca cea de-a sasea transa de ajutor ar urma sa fie deblocata marti seara.

Potrivit AFP, varsarea acestui imprumut, provenit din primul plan de salvare pentru Grecia din primavara lui 2010, era suspendata de la inceputul lui septembrie pe fondul unei exigente a zonei euro si FMI de a vedea principalele trei partide politice grecesti ca se angajeaza in scris sa aplice reformele acceptate de guvernul grec.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut grecia, #zona euro imprumut , #Grecia