Zona euro si FMI cauta un compromis pentru reducerea datoriei Greciei

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:28
1306 citiri
Zona euro si FMI cauta un compromis pentru reducerea datoriei Greciei

Zona euro, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) vor sa ajunga luni la un acord pentru reducerea datoriei Greciei, o etapa prealabila pentru varsarea unei noi transe de ajutor vitala pentru autoritatile de la Atena, transmite AFP.

Ministrii de finante din zona euro s-au reunit luni la pranz, la Bruxelles, pentru a treia oara in ultimele doua saptamani, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde, si a presedintelui BCE, Mario Draghi.

"Grecia a facut ceea ce trebuia sa faca, acum este randul Eurogrupului si al FMI sa-si faca datoria", a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice si euro, Olli Rehn. "Este esential sa putem lua o decizie in aceasta zi cu privire la varsarea unei transe de minim 31,2 miliarde de euro pentru Atena", a adaugat comisarul european.

"Un acord este practic finalizat, mai raman de parcurs cativa centimetri", a declarat, la randul sau, ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. "Daca toata lumea este rezonabila, o vom putea face destul de repede", a mai spus Moscovici.

Ministrii de finante din zona euro au discutat deja prin telefon sambata in incercarea de a-si aplana diferentele. Printre altele, zona euro si FMI au opinii diferite cu privire la mijloacele de reducere a datoriei grecesti care in 2014 ar urma sa atinga 190% din PIB, un nivel considerat nesustenabil.

FMI este in favoarea stergerii unei parti din datoria Greciei fata de creditorii privati, pe baza modelului acceptat de banci la inceputul lui 2012. Insa aceasta solutie este respinsa de anumite tari, in principal de Germania. "Sunt impotriva acestei stergeri a datoriei si vreau sa gasim o alta solutie", a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel.

Pentru a reduce datoria Atenei fara a recurge la stergere ("haircut"), membrii Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro) par sa fie de acord cu un pachet de masuri. Astfel, potrivit unei surse din apropierea discutiilor, ministrii de Finante din zona euro au decis sa reduca dobanda pentru creditele bilaterale acordate deja Greciei, chiar daca pentru moment nu au stabilit care va fi noua dobanda. De asemenea, au decis sa returneze Atenei cel putin o parte din castigurile realizate de Bancile centrale nationale si BCE de pe urma obligatiunilor grecesti pe care le detin.

Ramane de vazut daca FMI va fi de acord cu aceste masuri, care pentru moment nu permit reducerea datoriei Greciei la 120% din PIB in 2020. Potrivit unui oficial grec, FMI ar putea fi de acord ca datoria Greciei sa fie redusa numai pana la 124% din PIB in anul 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan salvare grecia, #transa imprumut grecia, #acord reducere datorie Grecia, #stergere datorie Grecia , #Grecia