Vezi cum incearca Italia sa evite situatia Greciei

Sambata, 02 Iulie 2011, ora 11:26
1415 citiri
Vezi cum incearca Italia sa evite situatia Greciei

Cu datorii estimate la 120 la suta din produsul intern brut pentru acest an, cele mai mari din zona euro dupa Grecia, guvernul Italiei a reusit sa ajunga la o intelegere privind un program de masuri de austeritate in valoare de 47 de miliarde de euro. 

Datorita acestuia, Italia spera sa scape de deficitul bugetar, estimat la 3,9 procente in 2011, pana in anul 2014. 

Totusi, pachetul de masuri trebuie sa treaca si de Parlament in urmatoarele 60 de zile, pentru a ramane valabil. 

Spre deosebire de greci, italienii nu au dat prea multe detalii despre continutul pachetului de masuri de austeritate.

Pe site-ul Guvernului italian exista doar cateva detalii. Se mentioneaza ca pachetul este impartit in patru parti: primul este dedicat reducerii costurilor aferente politicii, cum ar fi salariile parlamentarilor, folosirea masinilor si a avioanelor de stat. 

A doua parte cuprinde masuri generale pentru reducerea cheltuielilor, in timp ce a treia se refera la veniturile din taxe si impozite. In cele din urma, a patra parte este dedicata masurilor menite a spori dezvoltarea economica. 

Potrivit unor relatari din presa italiana din ultimele zile, cele mai multe taieri de cheltuieli vor fi efectuate prin inghetarea salariilor bugetarilor si prin reducerea cheltuielilor in administratiile locale. 

Bineinteles, Opozitia a criticat asupru programul de masuri de austeritate.

"Este o bomba cu ceas", a declarat Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat, citat de CNN.

Potrivit spuselor sale, taierile de cheltuieli ar urma sa aiba loc, in cea mai mare parte, in 2013 si 2014. Avand in vedere ca vor fi alegeri in 2013, este posibil ca reducerile sa cada pe "umerii" unui nou guvern. De asemenea, Susanna Camusso, liderul federatiilor sindicale de stanga, a numit programul "macel social".

Citeste continuarea pe Ziare.com

#grecia, #grecia criza, #grecia faliment, #grecia austeritate, #italia, #italia criza , #Grecia