Urmatoarea criza va aduce Iadul pe Pamant

Joi, 02 Iunie 2011, ora 10:19
6580 citiri
Urmatoarea criza va aduce Iadul pe Pamant

"In mod sigur se apropie inca o criza financiara", a spus legendarul Mark Mobius. "Pentru ca nu am rezolvat niciuna dintre problemele care au cauzat criza precedenta". Vezi argumentele evidente care ii sustin spusele lui Mobius.

Semnalele de alarma devin din ce in ce mai puternice. Au crescut in intensitate saptamana trecuta, dupa ce CDS-ul SUA (Credit Default Swap - prima pentru asigurarea impotriva riscului de neplata a obligatiunilor) a explodat. Asa ca, afirmatiile lui Mobius, seful biroului pentru statele emergenete din cadrul Templeton Asset Management, ne fac sa luam lucrurile in serios.

In timpul unui discurs recent sustinut la Tokyo, Mobius a pus accent pe faptul ca valoarea totala a derivatelor la nivel mondial depaseste produsul intern brut global.

Estimarile legate de valoarea derivatelor variaza in jurul a 600 de trilioane de dolari. Acest lucru inseama ca valoarea derivatelor este de 10 ori mai mare decat PIB-ul anual la nivel mondial. "Sunt derivatele reglementate?", intreaba Mobius. "Nu. Sunt acestea in crestere continua? Da."

Cu alte cuvinte, ceva sclipeste in zona ipotecilor securizate, gata sa declanseze tragaciul unei noi crize.

Ce ar putea fi elementul care va declansa criza? Forbes are cateva variante in acest sens.

Rareori creste un indice bursier atat de mult fara motiv, cum a crescut Dow la deschiderea unei sedinte recente: 115 de puncte bazate pe zvonul ca Grecia va lua un nou imprumut.

Daca ne uitam mai atent la criza Greciei, vedem ca aceasta este legata in primul rand de bancile nemtesti si frantuzesti care au fost destul de naive pentru a imprumuta Grecia in prima instanta. Ce fel de contracte au acestea cu Grecia? Ce urmari drastice la nivel mondial ar avea neplata datoriilor?

Aceasta este o intrebare retorica, din moment ce balanta bancilor europene este mult mai opaca decat cea a celor americane.

Oricare ar fi raspunsul, este destul de infricosator faptul ca Banca Centrala Europeana a refuzat sa vorbeasca despre taierea datoriilor suverane ale Greciei, chiar daca statul si-ar intinde platile pe o perioada mai lunga.

Aceasta a fost solutia preferata de catre liderii germani. Dar se pare ca BCE va actiona dupa cum doreste. Cel mai probabil, Grecia va accesa un nou imprumut - 30 de miliarde de euro, care se adauga celor 110 miliarde de euro de anul trecut.

Acest imprumut nu va face nicio diferenta. Sa te afunzi in datorii nu este niciodata o solutie pentru a scapa de acestea. Iar la un moment dat acest lucru trebuie sa se opreasca. Cand se va intampla, va incepe urmatoarea criza financiara.

Ce se intampla cu derivatele din bilantul Rezervei Federale? Acestea reprezinta inca un factor din spatele starii de alerta.

Datoria totala al Fed era de 800 de miliarde de dolari inainte de crash-ul din 2008, aproape toata Trezoreria sa. Acum Fed detine de doua ori mai mult doar in derivate ipotecare, gunoi de care bancile trebuiau sa se descotoroseasca.

"Pe masura ce datoria Fed a crescut", spune Michael Pento de la Euro Pacific Capital,"capitalul in dolari detinut de Fed a ramas aproximativ constant.

Astazi, Fed are 52,5 miliarde de dolari in capital bancar si o datorie de 2,7 trilioane de dolari".

"Inainte de spargerea balonului creditelor, publicul era socat sa afle ca cele mai mari banci de investitii erau imprumutate la un nivel de 30 la 1. Cand valoarea activelor s-a prabusit, aceste banci au disparut rapid. Acum Fed detine multe astfel de tipuri de active si este imprumutat la un nivel de 51 la 1. Daca valoarea portofoliului lor ar scadea cu doar 2%, insusi Fed ar disparea."

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#criza economica, #criza financiara, #datorii grecia, #fed, #mark mobius, #razboi , #Grecia