Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Uleiul de masline salveaza Grecia inca o data: Se anunta un an excelent pentru producatori

Uleiul de masline salveaza Grecia inca o data: Se anunta un an excelent pentru producatori


Oricat de crancena se arata criza economica din Grecia, proprietarii de livezi de masline si procesatorii de ulei nu isi fac griji in privinta incasarilor pe care le vor obtine in urmatoarele 12 luni.

Din octombrie, uleiul de masline din Grecia are sansa de a ocupa piata de desfacere a primelor doua tari exportatoare, Spania si Italia, in urma unei productii dezastruoase raportate de fermierii din aceste zone, relateaza Bloomberg.

Ebola maslinilor

Vremea capicioasa, o misterioasa boala care a atacat pomii si daunatorii care au atacat maslinele inca dinanite de a se coace au decimat productia din livezile italiene.

In Puglia, o regiune cunoscuta pentru plantatiile de maslini, 10% din pomi sunt afectati de boala pe care cercetatorii au denumit-o "ebola maslinilor".

Producatorii italieni se asteapta la o noua recolta saracacioasa dupa ce anul trecut au avut o productie in scadere cu aproximativ 34%, de aproximativ 302.000 tone, arata datele Consiliului International al Cultivatorilor de Maslini din Madrid.

In Spania, situatia este si mai drastica, in sezonul trecut inregistrandu-se pierderi de peste 50%, productia fiind limitata la 825.700 de tone si nici anul acesta nu se anunta mai bun, dupa ce seceta a lovit din plin

Liber la export

Grecii, in schimb, au motive sa sarbatoreasca. Anul trecut s-a dovedit bogat, cu peste 300.000 de tone adaugate productiei si un sezon la fel de manos anuntat pentru anul acesta.

Chiar si din punct de vedere al pretului uleiului, elenii par clar avantajati de evolutia inregistrata in ultimii ani.

Consiliul madrilen a dat publicitatii preturile practicate pe fiecare piata, Spania si Italia avand cresteri de 114% (pana la 5,66 euro), respectiv 84% (pana la 3,59 euro) la pretul categoriei extra-virgin.

In schimb, Grecia a aplicat o crestere de doar 24% la categoria superioara, un litru de ulei extra-virgin din Grecia costand doar 3,05 euro.

Avantajul pretului se va resimti direct in buzunarele producatorilor eleni medii si mici, acestia fiind si principalii sustinatori ai industriei de profil din Grecia.

Consum crescut

Statele Unite, cel mai mare consumator de ulei de masline din lume, a crescut cerearea cu 28% intre octombrie 2014 si iunie anul acesta, in timp ce exporturile din Spania si Italia au scazut cu aproximativ 50%.

In hipermaketurile americane incep sa isi faca loc pe rafturi bidoane de ulei de masline cu etichete din Grecia.

"Este greu sa gasesti mereu ulei din Italia. Pentru noi este bine ca intrat pe piata uleiul de masline grecesc. Inca nu si-a facut un nume pe piata americana, dar nu cred ca va fi greu", crede Chad Sokol, un cumparator din California.

Calitate si traditie

Grecia numara nu mai putin de 520.000 de cultivatori de maslini, iar multi isi muncesc si acum plantatiile in stilul in care o faceau grecii antici, incluzand si culesul manual al fructelor.

Grecii se pot lauda si cu o calitate superioara a uleiului, datorita metodei traditionale de prelucrare al acestuia care implica presarea la rece.

Acest lucru face ca 80% din uleiul de masline din Grecia sa fie certificat ca fiind de calitate superioara, fata de doar 60% in cazul uleiului din Italia si 30% al celui spaniol.

"Ialienii fac un ulei de masline excelent, dar au inceput sa amestece fructele indigene cu unele importate din intreg bazinul Mediteranei, iar calitatea a scazut.

Este un moment in care Grecia poate recupera o buna parte din piata de desfacere pentru uleiul sau de masline", crede David Neuman, reprezentantul in SUA al producatorului elen Gaea.

Iar prezumtiile sale se adeveresc. Anul acesta importul de ulei de masline grecesc pe piata americana a cresut cu 28% pe fondul crizei inregistrate in Spania si Italia.

Gusturi naturale

Gaea chiar si-a propus sa castige o parte importanta din piata americana si europeana. Compania este condusa de un fost armator din Creta care in 1990 a lasat timona din mana pentru a cultiva maslini.

Anul trecut a avut incasari de 14 milioane de dolari, iar 2015 s-ar putea incheia cu un profit de 16 milioane.

Deocamdata, firma s-a axat pe pietele din Germania si SUA, speculand si interesul consumatorilor pentru produse organice. Deja produsele firmei s-au diversificat penru a raspunde acestor cerinte.

"Grecia are potentialul de a deveni o plantatie organica a Europei", spune Aris Kefalogiannis, proprietarul Gaea Products.

Aur lichid

Pofta pentru masline grecesti si pentru "aurul lichid" este in crestere si nu doar Gaea se bucura de acest lucru.

Eleia, Minerva Edible Oils Enterprises si Agrovim sunt doar alte cateva companii care au crescut cifra de export in ultimii ani.

Gregory Antoniadis, presedintele Asociatiei Producatorilor de Ulei de Masline din Grecia sustine ca cifra exporturilor s-a dublat intre 2005-2012 si asteapta ca 2017 sa marcheze o noua crestere cu 100% a exporturilor de ulei.

Pe de alta parte, producatorii trebuie sa se protejeze si impotriva ebolei maslinilor care afecteaza deja plantatiile din Italia, dar sa isi dramuiasca si foarte bine resursele financiare, in conditiile in care creditele in Grecia sunt greu de obtinut.

"S-ar putea sa reuseasca, daca uleiul de masline va atinge renumele obtinut de maslinele de Kalsmata sau de iaurturile grecesti", considera Dan Flynn, reprezentantul unui importator din SUA.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2948 ori