Troica respinge planul de austeritate propus de Grecia

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 11:58
1446 citiri
Troica respinge planul de austeritate propus de Grecia

Creditorii Greciei au respins planul de austeritate de 12 miliarde de euro (15,34 miliarde de dolari) pregatit de guvernul elen, au precizat, oficiali din cadrul guvernului, dupa negocieri care au durat mai bine de o luna.

Asa numita "Troica" formata din reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International au efectuat o vizita in Grecia pentru a finaliza raportul privind progresul pe care tara il face in a atinge obiectivele stabilite in ultimul plan de salvare, potrivit CNBC.

Reprezentantii institutiilor europene, care au purtat, duminica, o serie de discutii cu ministrul grec de Finante, ar fi trebuit sa aprobe planul de a taia aproximativ 11,7 miliarde de euro de la bugetul de stat in urmatorii doi ani.

"Troica nu a acceptat toate masurile, dar avem solutii alternative", a precizat liderul socialist Evangelos Venizelos, unul din membrii coalitiei aflate la guvernare in Grecia.

Ministrul grec de Finante, Yannis Stournaras a declarat ca au fost respinse "doar cateva dintre masurile propuse".

Desi oficialii Greciei au refuzat sa spuna care sunt masurile contestate, o sursa apropiata discutiilor a precizat planul s-ar fi impotmolit in propunerea de a economisi 2 miliarde de euro prin reducerea cheltuililor in sectorul public.

"A fost o intalnire buna", a afirmat Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia.

Atat oficialii straini, cat si reprezentantii ministerului elen al Finantelor, au subliniat ca discutiile vor dura cel mai probabil cateva saptamani.

"Suntem abia la inceput. Troica va sta aici ceva timp", a afirmat un oficial elen.

Raportul misiunii inspectorilor straini reprezinta un prim pas major in procesul de aprobare a urmatoarei transe din finantarea externa catre Grecia. Raportul va fi gata probabil pana la inceputul lunii viitoare, la timp pentru sedinta ministrilor Finantelor din zona euro din 8 octombrie, scrie Mediafax.

Daca raportul va fi pozitiv, Grecia va primi cel mai probabil transa de 31,5 miliarde euro, cea mai mare parte din bani fiind destinata recapitalizarii bancilor.

#grecia masuri austeritate, #Grecia plan masuri austeritate, #Grecia Troica masuri , #Grecia