Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tarile "problema" din Europa isi revin si vor reincepe sa sustina cresterea economica globala

Tarile "problema" din Europa isi revin si vor reincepe sa sustina cresterea economica globala


Cresterea economica globala se va accelera si va fi generata, pentru prima oara in ultimii cinci ani, de economiile dezvoltate precum SUA si zona euro, a declarat miercuri, la o conferinta la Bucuresti, Leszek Balcerowicz, fostul presedinte al Bancii Nationale a Poloniei, considerat reformatorul Poloniei.

Accelerarea cresterii economice este datorata revenirii unor tari problema - Grecia, Spania, Portugalia - si va fi acompaniata de normalizarea politicii monetare, a apreciat Balcerowicz.

Balcerowicz a afirmat ca Occidentul are un potential de a face mai mult in relatia cu Rusia, nu prin actiuni militare ci economice, tinand cont de diferentele majore dintre economiile celor doua parti, de faptul ca PIB-ul SUA si UE este de peste 20 de ori mai mare decat cel al Rusiei.

Economia Rusiei este slaba structural, in sens macroeconomic, 70% din PIB depinde de exportul de materii prime.

Sectorul financiar este fragil si depinde de economiile occidentale, economia Rusiei a crescut cu 1% in 2013 si va inregistra crestere zero in 2014.

In Occident este nevoie de mai multa coordonare in jurul valorilor comune, a spus Balcerowicz.

Referindu-se la situatia din Ucraina, Balcerowicz a afirmat ca a fost o agresiune a unui stat nedemocratic asupra unui stat cu potential democratic.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1184 ori