SUA au probleme mai grave decat Europa - Jim Rogers

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 15:07
2136 citiri
SUA au probleme mai grave decat Europa - Jim Rogers

Pietele globale au fost biciuite in ultimele saptamani de propagarea problemelor cauzate de datoriile europene. Insa renumitul investitor Jim Rogers spune ca economia americana se afla intr-o situatie mai grava decat "batranul continent".

"Europa are cateva state falimentare, la fel ca si SUA. Falimentarei Grecia ii corespunde Illinois, care este mult mai mare. De asemenea, printre bubele Statelor Unite se numara New York si California, state enorme care au probleme economice la fel de mari. Din punct de vedere al masurilor de austeritate, planurile legate de taierea pensiilor sunt foarte dureroase", a declarat Rogers pentru CNBC.

In opinia acestuia, SUA au probleme structurale si niveluri ale datoriilor mai adanci decat cele europene.

"UE are cateva probleme grave, insa entitatea ca un tot unitar nu este nici pe departe la fel de inglodata in datorii precum SUA. Europa nu are un deficit comercial urias, asa cum au Statele", mai spune Rogers.

Investitorii au fost ingrijorati in legatura cu lipsa unui raspuns unificat al Europei. Liderii statelor din zona euro au fost acuzati ca nu actioneaza pentru a rezolva problema crizei nici macar dupa ce pietele de capital s-au scufundat.

Insa Rogers crede ca America, in ciuda faptului ca are o politica fiscala unica, este intr-o situatie mai grava din punct de vedere al datoriilor.

Rogers a reiterat avertismentele sale legate de faptul ca Grecia ar trebui sa fie lasata sa intre in faliment si a laudat rezistenta contribuabililor nemti, care s-au opus sa finanteze statul elen.

"Nu as fi fost de acord sa finantez Grecia nici daca as fi fost neamt, olandez, finlandez sau austriac", a mai spus acesta.

Rogers a declarat ca introducerea obligatiunilor euro ar reprezenta o miscare proasta deoarece le-ar da politicienilor europeni mai multa libertate in cheltuirea banilor. Planurile de sprijinire a Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) este de asemenea o idee nefericita, mai crede acesta.

"Sprijinirea EFSF nu ar avea ca rezultat decat un colaps si mai puternic, deoarece nu ar rezolva problemele de fond", crede investitorul. "Nu scapi de datorii imprumutandu-te si mai mult, cu toate ca se pare ca politicienii asta cred".

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #jim rogers, #obligatiune, #grecia faliment, #faliment tara , #Grecia