Studiu: Un faliment al Greciei poate crea efect de domino la nivel mondial

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 16:13
1260 citiri
Studiu: Un faliment al Greciei poate crea efect de domino la nivel mondial

O ipotetica iesire din zona euro a Greciei in faliment ar zgudui nu numai economia europeana, ci si pe cea mondiala, se arata intr-un studiu al institutului german Prognos AG, publicat miercuri de fundatia Bertelsmann si preluat de agentia EFE.

Situatia va fi una catastrofala daca, in urma efectului de contagiune, ar renunta la moneda euro si Portugalia, Spania si Italia, scrie Agerpres.

Documentul avertizeaza ca, in cazul realizarii celui mai pesimist scenariu, efectele nefaste asupra economiei europene vor atinge si SUA si China.

Odata cu o eventuala iesire a Greciei din zona euro "nu putem exclude posibilitatea ca pietele sa nu mai aiba incredere in Portugalia, Spania si Italia, unde s-ar putea produce falimente statale. Economia mondiala ar cadea atunci intr-o profunda recesiune", se mentioneaza in analiza.

"Pentru a evita efectul de domino, comunitatea internationala trebuie sa evite ca Grecia sa intre in faliment si sa iasa din zona euro", subliniaza raportul institutului german.

Potrivit estimarilor continute in analiza, daca cele patru state mentionate mai sus ar renunta la moneda euro, principalele 42 de economii la nivel global vor avea pana in anul 2020 pierderi de circa 17.200 de miliarde de euro, din care Franta ar urma sa piarda 2.900 de miliarde, SUA 2.800 de miliarde, China 1.900 de miliarde si Germania 1.700 de miliarde.

De asemenea, pierderile rezultate in Europa si in restul lumii in urma unui faliment in lant al Greciei, Portugaliei, Spaniei si Italiei s-ar cifra la 674 de miliarde de euro pana in anul 2020, numai pentru statul elen acestea urmand sa se ridice la circa 164 de miliarde de euro.

Intr-o astfel de eventualitate, creditorii publici si privati ai Greciei ar urma sa renunte la 60% din creantele pe care le au fata de Grecia, iar noua moneda a acestei tari s-ar devaloriza cu 50% fata de moneda unica, se mai mentioneaza in raport, care subliniaza ca, in cazul in care o incetare de plati a Greciei va fi urmata de una a Portugaliei, riscul de contagiune pentru Spania si Italia va fi foarte ridicat.

"La momentul actual trebuie sa evitam un incendiu in lant", concluzioneaza Art de Geus, presedintele fundatiei Bertelsmann.

#faliment grecia, #impact faliment Grecia, #efecte faliment Grecia , #Grecia