Semne de revenire pentru economia greaca

Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:51
1111 citiri
Semne de revenire pentru economia greaca

Grecia a avut in 2012 cel mai mic deficit de cont curent de dupa aderarea la moneda unica europeana, pe fondul scaderii importurilor si reducerii dobanzilor pentru datoria externa, dupa restructurarea datoriei suverane.

Reducerea deficitului de cont curent cu 73%, de la 9,9% din PIB in 2011 pana la 2,9% din PIB in 2012, reprezinta un semnal ca economia elena a inceput sa raspunda masurilor dure de austeritate, scrie Reuters, citata de Agerpres.

In termeni nominali deficitul de cont curent a insumat 5,58 miliarde de euro.

Balanta contului curent este un indicator important pentru cat de competitiva este economia unei tari. Acest indicator s-a deteriorat constant in timpul boomului economic finantat prin cresterea datoriilor ajungand la nivelul record de 14,7% din PIB in 2008.

Insa, contractia economica severa care a urmat a condus la reducerea deficitului de cont curent, care conform estimarilor guvernamentale ar putea sa fie eliminat in 2014.

Cea mai mare parte a progreselor realizate in 2012 au venit de pe urma scaderii importurilor, dupa ce masurile de austeritate au redus achizitiile gospodariilor si companiilor.

Anul trecut, importurile Greciei au scazut cu 12% pana la 41,6 miliarde de euro, in timp ce exporturile de produse au crescut cu 3,8% pana la 13,85 miliarde de euro. Veniturile din turism, principala sursa de valuta a Greciei, au scazut cu 4,6% pana la 10,02 miliarde de euro, pe fondul reducerii numarului de turisti germani.

Aceasta performanta vine intr-un context in care Grecia este in recesiune din 2008. In pofida a doua programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International, precum si creditorii privati, Grecia ar urma sa inregistreze in 2013 al saselea an de recesiune.

Conform celor mai recente estimari ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% in acest an, dupa o cadere de 6% inregistrata anul trecut, dar va reveni in teritoriul pozitiv anul viitor, cu o crestere de 0,6%.

#deficit cont curent Grecia, #scadere importuri Grecia, #masuri austeritate grecia, #criza economica grecia , #Grecia