Saracii din Grecia ar putea flamanzi pe perioada vacantei de vara

Miercuri, 07 August 2013, ora 16:17
1881 citiri
Saracii din Grecia ar putea flamanzi pe perioada vacantei de vara

Organizatiile caritabile relateaza ca pana la 90% din familiile din cele mai sarace cartiere ale Greciei se bazeaza pe banci alimentare si pe cantine sociale, iar in conditiile in care austeritatea nu pare sa se apropie de sfarsit, chiar si voluntarii dau semne de oboseala, relateaza The Guardian.

Sarcina de a garanta ca familiile nevoiase vor primi hrana pe parcursul verii a devenit mai presanta in week-end-ul trecut, in conditiile in care grecii se pregatesc pentru vacanta de vara traditionala, ceea ce va afecta furnizarea de servicii de baza, cum ar fi distribuirea de alimente saracilor.

De obicei, faptul ca Biserica Ortodoxa - sau orice alta organizatie caritabila - isi va reduce din activitati in luna august ar fi trecut neobservat, insa intr-o Grecie afectata de datorii, acest lucru este imposibil de ignorat. Pe fundalul unui somaj record si cu o tara afectata de cea mai grava criza din timpurile moderne, greutatile apar la suprafata in moduri pe care putini le-ar fi prevazut vreodata. Foamea si malnutritia sunt parte a acestui spectru.

Copiii malnutriti ai Greciei au iesit in sfarsit la iveala, pe fondul relatarilor generalizate despre copiii care au lesinat la scoala. Intr-un raport devastator dat publicitatii in acest an, UNICEF a estimat ca aproape 600.000 de copii traiesc sub pragul saraciei in Grecia, iar peste jumatate dintre acestia sunt lipsiti de necesarul nutritional zilnic.

Biserica Ortodoxa din Grecia hraneste zilnic circa 55.000 de persoane, iar autoritatile locale distribuie inca 7.000 de portii de mancare la cantinele sociale din Atenei. "In mod normal, nu am inchide, dar voluntarele care gatesc in bucatariile bisericii peste tot in Atena trebuie sa beneficieze de o perioada de odihna", explica parintele Timotei, purtatorul de cuvant al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia.

In mediul politic tot mai tensionat din Grecia, politica alimentara este delicata. In ultimele luni, gruparea de extrema-dreapta Zori Aurii a oferit alimente "doar grecilor" pentru a castiga sprijin.

In plus, pe langa malnutritie - cel mai periculos produs secundar al austeritatii de pana acum - numarul persoanelor fara adapost este de asemenea in crestere. "Lucrurile se vor inrautati inainte de a se imbunatati", marturiseste Xenia Papastavrou, presedinta celei mai importante organizatii caritabile care distribuie ajutor alimentar, Boroume.

#saracie Grecia, #mancare saraci Grecia, #foamete Grecia, #criza economica grecia, #vacanta vara Grecia , #Grecia