Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Samaras, Grecia: Datoria tarii se va reduce cu 50 mld. de euro, cu ajutorul MES

Samaras, Grecia: Datoria tarii se va reduce cu 50 mld. de euro, cu ajutorul MES


Recapitalizarea directa a bancilor din Grecia prin Mecanismul european de stabilizare (MES) in locul imprumuturilor ar putea ajuta tara sa-si reduca tara cu 50 miliarde de euro, a declarat vineri la Bruxelles premierul elen Antonis Samaras.

Capitalul bancilor grecesti s-a diminuat dupa pierderile uriase inregistrate in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia si creditorii sai internationali au stabilit ca o parte din programul de sprijin in valoare de 130 de miliarde de euro sa fie destinat pentru consolidarea bancilor viabile.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

De asemenea, Antonis Samaras a salutat instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene, apreciind ca decizia liderilor UE reprezinta prima etapa a unei uniuni bancare depline in Europa. BCE isi va asuma rolul de supervizare a bancilor din 2014.

Este vorba despre bancile care au active de peste 30 de miliarde de euro sau reprezinta peste 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine (exceptand situatia in care activele lor sunt mai mici de 5 miliarde de euro), sau au beneficiat de un program european de ajutor.

Celelalte banci vor fi supravegheate ca si pana acum de organismul national, dar BCE va putea sa intervina in orice moment daca va considera necesar. Numarul total al bancilor supravegheate direct de BCE ar urma sa se situeze intre 150 si 200, a estimat ministrul francez de finante, Pierre Moscovici.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1241 ori