Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salvarea Greciei nu s-a incheiat: Un nou plan de salvare in 2015?

Salvarea Greciei nu s-a incheiat: Un nou plan de salvare in 2015?


Grecia ar putea avea nevoie de un al treilea plan de ajutor international, in valoare de 50 de miliarde de euro, in 2015, potrivit Der Spiegel.

Troica de creditori - UE, BCE si FMI - ar fi scris in versiunea preliminara a ultimului lor raport ca este putin probabil ca Grecia sa se poata intoarce pe pietele de capital in 2015.

Nevoile sale de finantare externa pentru perioada 2015-2020 ar putea atinge 50 de miliarde de euro.

Insa, potrivit Der Spiegel, acest pasaj a fost retras din raport, la cererea guvernului german.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat partial al doilea program de salvare a Greciei de 130 miliarde euro, respectiv 58 miliarde euro pentru restructurarea datoriilor catre creditori privati si recapitalizarea bancilor elene, la care se adauga 35 miliarde euro ca sursa temporara de finantare.

Astfel, s-a revenit, joi, la un plan anterior de impartire in doua a programului de sustinere financiara, urmand ca fondurile destinate direct Guvernului de la Atena sa fie aprobate ulterior, in functie de succesul restructurarii datoriilor catre creditorii privati, relateaza Financial Times.

Ministrii au aprobat 35,5 miliarde de euro pentru restructurarea datoriilor catre creditorii privati, in operatiunea de schimb de obligatiuni de 200 de miliarde de euro, precum si alte 23 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene.

Restul de 71,5 miliarde de euro, din totalul programului de 130 miliarde euro, nu are inca acordul final al ministrilor.

Tot joi, alte 35 de miliarde de euro au fost aprobate ca sursa temporara de finantare, astfel incat bancile din Grecia sa poata continua sa acceseze imprumuturi ieftine de la Banca Centrala Europeana (BCE), pentru operatiunile curente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1143 ori