S&P retrogradeaza Grecia la nivelul de "faliment controlat"

Marti, 28 Februarie 2012, ora 09:03
1126 citiri
S&P retrogradeaza Grecia la nivelul de "faliment controlat"

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor''s a retrogradat Grecia la nivelul de "faliment controlat", in urma acordului incheiat cu creditorii privati pentru anularea partiala a datoriilor.

S&P a precizat ca, dupa finalizarea procesului de stergere a datoriilor, va evalua din nou Grecia si ar putea creste ratingul la CCC.

Agentia Fitch a luat o masura similara saptamana trecuta.

Guvernul elen a dat asigurari ca decizia era asteptata si nu va afecta industria bancara. "Ratingul nu va avea niciun impact asupra sistemului bancar elen, pentru ca orice posibil efect asupra lichiditatilor a fost contracarat deja de Banca Greciei", a anuntat Ministerul de Finante intr-un comunicat.

Detaliile planului de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate in 21 februarie, la Bruxelles.

Planul permite reducerea datoriei suverane elene in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.

Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos a spus ca lista cu creditorii privati care vor sa ia parte la actiune va fi anuntata in 9 martie, iar operatiunea in sine va avea loc in 12 martie.

In aceste conditii, semnarea acordului pentru un nou credit cu partenerii europeni si FMI urmeaza sa aiba loc in 19 martie.

Daca Grecia nu va trece toate aceste etape, risca sa intre in incapacitate de plata in 20 martie, cand expira obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care tara trebuie sa le achite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia retrogradare SP, #grecia faliment, #criza financiara Grecia, #datorie externa Grecia , #Grecia