Rehn nu ia in calcul iesirea Greciei din Zona euro

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:06
1247 citiri
Rehn nu ia in calcul iesirea Greciei din Zona euro

Finlandezul Olli Rehn, candidat la functia de comisar european pentru afaceri economice, a exclus luni, in timpul audierii sale in PE, posibilitatea de a scoate Grecia din Zona euro, in pofida situatiei foarte dificile a finantelor sale publice, relateaza AFP.

Intrebat daca ia in considerare optiunea ca Grecia sa fie obligata sa iasa din Zona euro, daca nu isi pune in ordine finantele publice, el a raspuns ca nu. "Guvernul grec este constient de gravitatea situatiei", a adaugat el in fata europarlamentarilor.

"Comisia evalueaza situatia cu o mare ingrijorare" si lucreaza cu Guvernul elen, a mai spus el. "Acum este esential ca Guvern grec sa prezinte in curand, in urmatoarele zile sau saptamani, un pachet de masuri politice detaliate, incluzand masuri concrete si tangibile privind modul de a reduce deficitul Greciei", a mai spus el.

Experti ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene au mers in Grecia saptamana trecuta, pentru un examen detaliat al finantelor publice ale tarii si pentru a cere rapid un calendar precis al masurilor care ii vor permite tarii sa isi reduca deficitul.

Guvernul grec trebuie sa prezinte in curand Comisiei Europene un "program de stabilitate", care sa ii detalieze obiectivele in materie de finante publice. Ingrijorarea privind nivelul datoriei publice si deficitului grec s-a intensificat in ultimele luni.

Grecia a fost sanctionata in decembrie de agentiile financiare de notare, din cauza amplorii deficitului sau, ceea ce se traduce pentru tara printr-o scumpire a dobanzii pe care trebuie sa o plateasca pentru credite de pe piete.

Aceasta situatie a alimentat teama privind o posibile iesire a tarii din Zona euro sau privind un faliment al tarii. Dar oficiali economici europeni au respins in unanimitate temerile privind riscul intrarii Greciei in incetare de plati. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rehn, #grecia, #zona euro , #Grecia