Refugiatii nu tin cont de criza. Tot mai multi prefera Grecia

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 10:54
2301 citiri
Refugiatii nu tin cont de criza. Tot mai multi prefera Grecia
Foto: Pixabay

"Un necaz nu vine niciodata singur!" spune un proverb, iar grecii constata pe pielea lor intelepciunea acestei zicale populare. Nu doar criza datoriilor si impunerea controlului financiar lovesc acum din plin Grecia, ci si o criza a imigrantilor care iau cu asalt tara europeana.

Numarul refugiatilor care au traversat Mediterana pentru a ajunge pe tarmul grecesc a ajuns acum mai mare decat cel inregistrat de Italia, o tara de noua ori mai bogata decat Grecia, arata o analiza Bloomberg.

Numar record

Este pentru prima data cand numarul de imigranti ajunsi in Grecia il depaseste pe cel inregistrat in Italia, motivul principal fiind pozitionarea tarii pe ruta Siria-Turcia- Europa folosita de refugiatii care incearca sa scape de ororile razboiului.

In primele sase luni ale acestui an, in Grecia au intrat 68.000 de imigranti ilegali, cu 500 de persoane mai mult decat in Italia. Impactul este destul de puternic pentru o tara de 11 milioane de locuitori, comparativ cu cei 60 de milioane ai Italiei.

Cu toate acestea, mai putin de 6000 au aplicat pentru statutul de refugiat, multi dintre ei declarandu-se speriati de criza financiara din tara si incercand sa patrunda in statele europene din inima continentului.

Majoritatea imigrantilor intrati in Grecia sunt sirieni, locurile urmatoare fiind ocupate de cei din Afganistan si Eritrea, cu o influenta de cate 15% in valul de refugiati si de somalezi si nigerieni, fiecare in proportie de 10 procente.

Un val de 40.000 de refugiati de razboi din Siria a reusit sa isi croiasca in acest an drum prin Turcia, ajungand in final in insula Lesbos sau alte locuri din Grecia.

Conditiile de primire din Grecia sunt, in cele mai multe cazuri inadecvate, iar situatia se poate inrautati si mai mult de cand populatiei locale i s-a impus controlul capitalului, limita retragerilor zilnice din banca fiind fixate la 60 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiati Europa, #imigranti ilegali Siria, #numar refugiati Grecia , #Grecia