Presedintele Cehiei: salvarea euro, prea scumpa!

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 16:35
1404 citiri
Presedintele Cehiei: salvarea euro, prea scumpa!

Presedintele ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru atitudinea sa eurosceptica, a declarat joi ca pretul platit pentru a asigura supravietuirea monedei unice, dupa criza financiara din Grecia, va fi prea ridicat, relateaza Boursorama, transmite NewsIn.

"Oricine poate calcula foarte usor nivelul propriei contributii la ajutoarele pentru Grecia, impartind suma pe care o va obtine aceasta tara la numarul de locuitori din zona euro. Insa scaderea ritmului de crestere economica va fi mult mai dureroasa", a afirmat Klaus, intr-un articol publicat de saptamanalul Ekonom.

Presedintele ceh sustine ca "dizolvarea zonei euro nu este iminenta, insa pretul platit pentru a asigura supravietuirea acesteia va continua sa creasca".

Acest pret va fi platit din motive politice, iar populatia zonei euro "nu va afla niciodata nivelul sau real", a subliniat el.

Presedintele ceh spune ca tarile din zona euro au inregistrat o incetinire a cresterii economice fata de deceniile precedente si ca nu sunt protejate impotriva turbulentelor economice externe, in pofida studiilor "tendentioase" care arata contrariul.

Potrivit economistilor cehi, 2015 este o data realista pentru adoptarea monedei unice, dupa ce Praga a renuntat la obiectivele stabilite anterior pentru 2009, 2010 si 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte, #cehia, #euro, #criza, #grecia , #Grecia