Pietele financiare: Grecie se apropie de un nou default!

Vineri, 09 Martie 2012, ora 10:11
1266 citiri
Pietele financiare: Grecie se apropie de un nou default!

Pietele financiare estimeaza ca Grecia va intra din nou in incetare de plati (default) in viitor, scrie Financial Times (FT),citand preturile la care sunt tranzactionate pe piata gri noile obligatiuni care urmeaza sa fie emise in cadrul restructurarii datoriei statului elen catre creditorii privati.

Pe piata gri sunt tranzactionate obligatiuni care tehnic inca nu exista, in perioada de la anuntarea termenilor financiari pana la emiterea propriu-zisa a acestora.

Obligatiunile pe care Grecia urmeaza sa le emita pentru a le da investitorilor se tranzactionau pe aceasta piata la preturi de 17-28 eurocenti pe euro, un nivel extrem de scazut, potrivit unor cotatii obtinute de FT.

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati trebuie sa accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.

Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala. Noile obligatiuni elene vor avea maturiati de 11-30 de ani, cu scadente in perioada 2023-2042.

Investitorii privati au acceptat preschimbarea datoriei

Autoritatile de la Atena au anuntat, vineri, ca investitori privati care detin obligatiuni ale statului elen in valoare de 172 miliarde euro, din totalul de 206 de miliarde euro, au acceptat preschimbarea datoriei, precizand ca preschimbarea va deveni obligatorie pentru toti creditorii privati ce detin titluri sub incidenta legii din Grecia.

Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce detin obligatiuni de 152 miliarde de euro sub incidenta legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante din Grecia. La oferta de preschimbare au participat si investitori cu obligatiuni sub incidenta legii elene care au refuzat sa accepte. Obligatiunile acestora reprezinta 5,3% din totalul de 177 miliarde de euro.

Creditori privati care au in portofoliu obligatiuni in valoare de 20 de miliarde de euro sub incidenta legii altor state, sau emise de companii de stat si garantate de guvernul elen, s-au angajat, de asemenea sa participe la preschimbarea titlurilor vechi cu unele noi. Restul datoriilor de acest tip mai pot fi introduse inprogram pana la 23 martie.

Cumulat, valoarea obligatiunilor elene care vor fi preschimbate se situeaza la 197 miliarde de euro, obligatiunile sub incidenta legii elene (dupa aplicarea clauzei impactului colectiv), la care se adauga titlurile de 20 de miliarde de euro.

Suma de 197 de miliarde de euro reprezinta 95,7% din obligatiunile de peste 200 de miliarde de euro detinute de investitorii privati.

Grecia urmeaza sa finzlizeze luni preschimbarea obligatiunilor.

Restructurarea datoriei de 206 miliarde de euro catre creditorii privati, prin stergerea a circa 100 de miliarde de euro, reprezinta o conditie a statelor din zona euro si FMI in cadrul celui de-al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 de miliarde de euro.

#criza financiara Grecia, #datorie publica Grecia, #creditori privati Grecia, #faliment grecia , #Grecia