PARADOXUL GRECESC: Despartirea de euro costa Grecia 50% din PIB

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 15:05
3025 citiri
PARADOXUL GRECESC: Despartirea de euro costa Grecia 50% din PIB

Uniunea Europeana trebuie sa salveze Grecia cu orice pret fiindca costurile despartirii de euro vor fi colosale, a precizat Paul Donovan, managing director si sef adjunct al Global Economics de la UBS, potrivit CNBC.

Acesta a precizat ca liderii europeni au facut o estimare aproximativa pentru un scenariu dezastruos ca prabusirea euro.

In urma analizelor financiare, o tara ca Grecia care ar parasi zona euro ar suporta un cost intre 40-50% din PIB.

Prin urmare, parasirea zonei euro de catre o economie slaba ca Grecia ar costa cetatenii statului elen intre 9500 si 11.000 de euro in primul an si 3000-4000 de euro/an ulterior.

Pentru o economie mai puternica, ca Germania, daca ar iesi din zona euro, costurile ar fi intre 6000-8000 de euro/persoana in primul an de la iesire, respectiv 20-25% din PIB-ul tarii.

In opinia acestuia, exporturile vor fi la pamant, la fel ca si sistemele bancare. Zona euro are o problema uriasa, avand la baza chiar simbolul Europei, moneda euro.

“Aproape nicio Uniune monetara nu s-a spart in ultimii 150 de ani fara dictatura, guvern milizat sau razboi civil.

Costul acestora este inimaginabil de mare”, a mai precizat economistul.

O recesiune economica, cuplata cu masuri de austeritate pentru a face fata finantelor publice umflate, au tinut Grecia in recesiune timp de trei ani, iar economia ar putea sa stagneze  pe un trend negativ pe tot parcursul anului 2012, sublinia ministrul de Finante al Greciei in cursul zilei de ieri.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, se va intalni astazi cu ministrii de finante europeni in Polonia, pentru a discuta despre parghiile fiscale pe care Fondul European de stabilitate financiara le va acorda pentru a facilita criza datoriilor.

O alta optiune care sta in atentia oficialilor UE este introducerea obligatiunilor euro. 

Cu toate ca unele economii europene se opun acestei idei, ccum este Germania, Donovan spune ca Europa are nevoie de o uniune fiscala si o responsabilitate fiscala comuna.

“Ceea ce trebuie sa facem este sa fim constienti de problemele de solvabilitate din sistemul bancar din Europa si sa punem in aplicare o solutie comuna pentru toata zona euro.

Zona euro trebuie sa se indrepte spre integrare completa”, a mai precizat acesta.

Potrivit economistului, factorii de decizie europeni trebuie sa puna capat certurilor politice, care reprezinta cel mai mare obtacol in acest moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#uniune monetara, #zona euro, #costuri parasire zona euro, #criza grecia, #euro, #ue , #Grecia