Papandreou: UE se afla intr-un "moment critic"

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 16:17
1019 citiri
Papandreou: UE se afla intr-un "moment critic"

Uniunea Europeana se afla intr-un "moment critic", a afirmat fostul premier socialist grec Georgios Papandreou, estimand ca problemele din zona euro sunt "mult mai profunde" decat cele ale tarii sale, unde duminica au loc alegeri legislative cruciale, informeaza AFP.

"Cred ca suntem intr-un moment critic in Europa", a declarat Georgios Papandreou, intr-un interviu acordat BBC.

"Trebuie sa lasam deoparte orice retorica nationalista pentru a sti pe cine trebuie sa dam vina: populatia din sud, germanii cu politica lor de austeritate sau oricine altcineva", a spus el.

"Noi trebuie sa lucram impreuna, trebuie sa ne unim fortele", a subliniat fostul sef al guvernului elen.

Problemele din Grecia anunta "probleme mai profunde" ale Uniunii Europene si zonei euro, a mai spus el, denuntand absenta unei uniuni bancare, de politica fiscala si economica comune.

Georgios Papandreou a avertizat cu toate acestea in legatura cu consecintele unui vot in favoarea partidelor care se opun conditiilor care au stat la baza planului de salvare al Greciei, atragand atentia ca o iesire a tarii din zona euro ar conduce la o crestere a inflatiei si la o "imbulzeala a bancilor" pentru a-si recupera economiile.

"Ar fi o adevarata catastrofa si acest lucru nu va avea doar consecinte sociale, ci si politice, ceea ce ar complica sarcina Greciei de a se reforma", a adaugat el.

In opinia fostului premier socialist, partidele politice extremiste din Europa profita de criza. Formatiunea neonazista Zorii Aurii a creat o surpriza in alegerile legislative din luna mai din Grecia, cu cele 6,9% din voturi favorabile obtinute.

Exista un "teren propice pentru populism, un teren propice pentru partidele rasiste, partidele neofasciste (...) care calca in picioare valorile pe care Uniunea Europeana este construita", a estimat Papandreou, care a fost nevoit sa demisioneze la sfarsitul luni 2011 din cauza crizei datoriilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Papandreou UE, #Pandreou alegeri Grecia, #partide Grecia Pandreou , #Grecia