Papademos solicita aprobarea finala pentru al doilea pachet de salvare

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 14:50
926 citiri
Papademos solicita aprobarea finala pentru al doilea pachet de salvare

Premierul grec Lucas Papademos va efectua o vizita la Bruxelles pentru a obtine aprobarea finala pentru al doilea pachet de salvare alocat tarii sale.

Vizita intervine in conditiile in care Grecia continua reducerile de cheltuieli cerute in schimbul unui credit international de inca 130 de miliarde de euro.

Parlamentul grec a aprobat marti seara noi reduceri de salarii si pensii, in cadrul masurilor de economisire promise in schimbul pachetului international de salvare.

Astfel, cheltuielile bugetare vor fi reduse cu inca 3,2 miliarde de euro.

Printre noile masuri votate cu 202 voturi pentru si 80 impotriva se numara scaderea salariului minim pe economie cu 22% si cu 32% pentru cei cu varsta sub 25 de ani.

Propunerile au generat un val de nemultumire in tara, unde rata somajului in randul tinerilor a ajuns la aproape 50%.

Al doilea pachet de salvare este insotit si de un proces de stergere partiala a datoriilor Greciei, aprobat anterior de Parlament. Planul permite reducerea datoriei suverane elene in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.

Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos a spus ca lista cu creditorii privati care vor sa ia parte la actiune va fi anuntata in noua martie, iar operatiunea in sine va avea loc in 12 martie.

Grecia are nevoie de banii europeni pana in 20 martie, cand expira obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care tara trebuie sa le achite.

#Papademos vizita Bruxelles, #aprobare pachet salvare Grecia, #faliment grecia , #Grecia