Papademos cere sustinerea parlamentarilor pentru reforme

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 09:54
918 citiri
Papademos cere sustinerea parlamentarilor pentru reforme

Premierul interimar grec, Lucas Papademos le-a cerut parlamentarilor sa sustina reformele structurale, punand recesiunea pe seama politicilor economice anterioare.

Prezentand programul guvernului sau de uniune nationala, Papademos a afirmat ca prioritatea sa este deblocarea noului pachet de salvare. El a subliniat ca singura optiune a Grecei este sa ramana in zona euro.

In primul sau discurs in Parlament dupa ce a fost investit in functie, el a afirmat ca tara trebuie sa isi extinda baza de impozitare si sa lupte impotriva evaziunii fiscale.

Guvernul de uniune nationala elen este sustinut de socialistii din Pasok si de Noua Democratie, formatiune rivala de centru-dreapta, si urmeaza sa conduca tara pana la alegerile din februarie. Cabinetul trebuie sa aprobe un pachet de salvare de 130 de miliarde de euro, convenit la summitul UE de luna trecuta, si sa implementeze politicile de austeritate pe care le presupune acordul.

De asemenea, guvernul trebuie sa obtina deblocarea unei noi transe, in valoare de opt miliarde de euro, din primul pachet de salvare. In caz contrar, tara ar putea intra in incapacitate de plata in cateva saptamani.

"Este clar faptul ca politica actuala si criza au accentuat recesiunea si somajul", a spus Papademos.

"Principala sarcina a acestui guvern, asa cum au convenit liderii politici, alaturi de presedinte, este sa aplice deciziile de la summitul (UE din octombrie - n.r.) si sa implementeze politicile economice legate de aceste decizii", a afirmat el.

"Noul guvern de cooperare si eu (...) ne asumam responsabilitatea in acest moment critic, pentru ca participarea tarii la Zona euro este in joc", a adaugat Papademos.

"Colegii nostri din UE si organizatiile care ne sustin au spus ca finantarea suplimentara va continua numai daca deciziile summitului UE vor fi aplicate in totalitate", a afirmat el.

Potrivit BBC, acesta a fost un discurs hotarat si ambitios din partea noului premier grec, care va fi vizat miercuri de un vot de incredere in Parlament. Potrivit asteptarilor, el il va castiga.

#Papademos restructurari Grecia, #criza financiara premier Grecia , #Grecia