Oferta certificatelor de trezorerie grecesti a fost suprasubscrisa de 3,85 ori

Marti, 20 Iulie 2010, ora 16:32
1161 citiri
Oferta certificatelor de trezorerie grecesti a fost suprasubscrisa de 3,85 ori

Marti Grecia a emis certificate de trezorerie scadente la 13 saptamani in valoare de 1,95 miliarde de euro, raportul cerere/oferta depasind nivelul saptamanii trecute, pe fondul incurajarilor venite din partea Uniunii Europene in lupta guvernului grec pentru reducerea deficitului bugetar, relateaza NewsIn.

Marti Grecia a emis certificate de trezorerie scadente la 13 saptamani in valoare de 1,95 miliarde de euro, raportul cerere/oferta depasind nivelul saptamanii trecute, pe fondul incurajarilor venite din partea Uniunii Europene, care a decis sa acorde suficient spatiu de manevra guvernului grec in lupta pentru reducerea deficitului bugetar, informeaza Bloomberg.

Oferta titlurilor a fost suprasubscrisa de 3,85 ori, fata de ultima licitatie, cand cererea pentru certificatele scadente la 26 de saptamani a depasit de 3,64 ori oferta, conform datelor publicate marti de autoritatile elene.

Titlurile au fost vandute la un randament de 4,05%.

Aceasta a fost cea de-a doua emisiune de succes a Greciei de la primirea pachetului de ajutorare din partea UE in luna mai a acestui an.

"Ultima emisiune de titluri a conferit pietei o unda de speranta in puterea Greciei de a-si reveni", a declarat Glenn Marci, strateg in cadrul DZ Bank de la Frankfurt, inainte de incheierea licitatiei.

"Sunt pe drumul cel bun, dar va fi un proces lent si de durata", a adaugat strategul.

Grecia se lupta sa recastige increderea investitorilor dupa reducerile bugetare, intarzierea pensionarii si cresterea taxelor aplicate de cabinetul primului ministru George Papandreou cu scopul de a reduce unul din cele mai mari deficite bugetare ale zonei euro. .

Confederatia Generala a Muncii, cea mai mare organizatie sindicala din Grecia a cazut de acord saptamana trecuta cu autoritatile elene asupra unui pachet de masuri sociale pe trei ani, care include inghetarea salariilor bugetarilor in 2010.

Rata somajului din Grecia a crescut in aprilie la 11,9% in ritm anual, fata de 11,6% in luna martie, in timp ce masurile de austeritate au dus la adancirea recesiunii cu care se confrunta tara, conform raportului publicat pe 15 iulie de institutul grec de statistica.

Numarul somerilor a crescut cu peste 130.000 in aprilie, fata de aceeasi luna a anului precedent, conform raportului.

Randamentele titlurilor elene inca reflecta o doza mare de ingrijorare in randurile investitorilor, care se tem ca Grecia nu isi va putea onora datoriile, au comentat analisti citati de Bloomberg. 

#certificate, # trezorerie, # grecia , #Grecia