Noua coalitie din Grecia va fi anuntata miercuri

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 09:40
992 citiri
Noua coalitie din Grecia va fi anuntata miercuri
Giorgios Papandreu (st) si Lucas Papademos, unul dintre viitorii posibili prim ministri / SURSA: telegraph.co.uk

Forma noului guvern din Grecia va fi anuntata miercuri, potrivit unui oficial al cabinetului de la Atena.

Aceeasi sursa sustine ca prim ministrul Giorgios Papandreou, care si-a anuntat demisia zilele trecute, se va intalni cu presedintele dimineata, inainte de a purta discutii cu liderii partidelor, informeaza BBC.

Anuntul vine dupa trei zile in care grecii nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru guvernarea tarii. Atena trebuie sa rezolve cat mai repede criza politica, pentru a putea implementa masurile de austeritate convenite cu liderii europeni.

Negocierile intre Giorgios Papandreou si liderul opozitiei, Antonis Samaras, au inceput luni, dar pana acum nu au dat niciun raspuns concret.

Incertitudinile continua

In urma discutiilor de marti, surse de la Atena il dadeau castigator pe Lucas Papandemos, fost vice presedinte al Bancii Centrale Europene, considerat persoana potrivita pentru a-l inlocui pe Papandreou la conducerea tarii.

"Este 99% sigur ca domnul Papademos va deveni noul prim ministru, dar nu se ia nicio decizie finala pana cand vom cadea de acord asupra tuturor aspectelor", a spus un membru conservator important, pentru Financial Times.

Pe de alta parte, surse din cabinet au spus ca Papademos a iesit din carti.

"Candidatura lui Papademos a intampinat probleme din partea ambelor partide", a spus marti o sursa anonima, citata de Reuters.

Alti posibili viitori prim ministri sunt Nikiforos Diamadouros, mediatorul Greciei in Uniunea Europeana si Panagiotis Roumeliotis, reprezentantul Atenei la Fondul Monetar International.

Ministrul de Finante Evangelos Venizelos, despre care se spunea la un moment dat ca ar fi urmasul lui Papandreou, va ramane la carma ministerului.

Desi la inceputul negocierilor, in discutii erau implicate si cateva partide mai mici, coalitia va fi formata din partidul lui Papandreou (PASOK) si partidul Noua Democratie, condus de Samaras.

Giorgios Papandreou le-a cerut, marti, formal demisia membrilor cabinetului, invocand prevederi constitutionale.

Intr-un discurs in fata cabinetului, Papandreou a apelat la consens: "Este o lipsa de incredere in tara noastra, nu doar in guvern, ci si in tara ca intreg, in institutiile si partidele sale. Este important ca ambele partide sa faca un efort pentru a gasi solutii comune in coalitie", potrivit Financial Times.

Oli Rehn, comisarul european responsabil cu economia, a insistat ca Grecia sa ofere un angajament scris ca va implementa masurile de austeritate, pentru a primi o transa de ajutor de 8 miliarde de euro, suspendata din cauza crizei politice de la Atena.

#criza grecia, #criza coalitei Grecia, #viitor prim ministru Grecia, #Papandreou Papademos , #Grecia