Negustorii greci au liber la vandut alimentele expirate

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:54
1601 citiri
Negustorii greci au liber la vandut alimentele expirate

Pe rafturile magazinelor din Grecia se pot vedea incepand de luni alimente cu termenul de valabilitate depasit, dupa intrarea in vigoare a unei noi reglementari ce permite astfel de practici, scrie cotidianul spaniol El Pais in editia sa de marti.

Autoritatile vorbesc despre o masura luata, in contextul crizei economice, pentru diminuarea cantitatii de alimente pe care magazinele sunt nevoite sa le arunce dupa ce au expirat si pentru a ieftini unele produse. Dar ea a starnit o serioasa polemica in Grecia si secretarul de stat pentru consum, Yorgos Stergiou, a fost nevoit sa iasa in intampinarea criticilor sustinand ca nu exista vreun risc pentru sanatatea publica.

Odata cu noua reglementare, magazinele au posibilitatea sa comercializeze produse alimentare neperisabile la preturi mai mici, dar fara sa aiba pe eticheta data expirarii, ci doar inscriptia "a se consuma de preferinta inainte de...". Vanzarea acestor alimente se poate face numai in comertul cu amanuntul si este interzisa in baruri si restaurante. In cazul produselor perisabile, data expirarii continua sa fie obligatorie.

Potrivit guvernului grec, decizia nu contravine in mod necesar normelor comunitare, elaborate in anul 2000, intrucat acestea fac distinctia intre data expirarii unui aliment si consumul preferabil inaintea unei anumite date, prevedere ce ar urma sa fie mentinuta in noua directiva europeana privind etichetarea alimentelor, ce va intra in vigoare la sfarsitul anului viitor.

#alimente expirate Grecia, #vanzare alimente expirate, #criza alimente Grecia , #Grecia