Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia prinde o gura de oxigen:

Negocierile cu creditorii, de bun augur? Economia Greciei a crescut considerabil

Negocierile cu creditorii, de bun augur? Economia Greciei a crescut considerabil


Economia Greciei da semne ca a inregistrat in trimestrul II o crestere mai mare decat cea prognozata de analisti.

In prima faza, PIB-ul tarii a inregistrat o crestere de 0,9 procente, cu putin mai mult fata de estimarea oficiala de 0,8% avansata la mijlocul lunii august, arata Bloomberg.

O explicatie consta si in cresterea consumului intern pe perioada tensionata in care in care premierul Alexis Tsipras s-a luptat sa asigure semnarea acordului pentru un nou imprumut de 86 de miliarde de euro.

Acum noile date statistice emise de Atena lasa sa se inteleaga ca inclusiv productia a avut o crestere de 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce ar reprezenta un record al ultimilor 7 ani in Grecia.

Inclusiv estimarea initiala de crestere economica, din 13 august, a socat intrucatva economistii, pana atunci datele prelucrate de analistii agentiei Bloomberg indicand o contractie de 0,5% a economiei elene.

Aceasta parea justificata, in contextul in care nesiguranta viitorului tarii in zona euro si intregul conflict starnit pe tema datoriei Greciei pareau sa fi afectat mediul economic intern.

Totalul cheltuielilor de consum din trimestrul al II-lea a inregistrat o crestere de 1,1 procente, in timp ce exportul a tresarit cu doar 0,1% in aceeasi perioada.

Totodata, nivelul importurilor a scazut cu 4,9%, dupa cum reflecta cifrele facute publice de Autoritatea Statistica Elena.

Bucuria este de scurta durata insa, statisticienii greci asteptandu-se la rezultate economice negative pe trimestrul in curs, perioada fiind cea care a coincis cu impunerea controlului capitalului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2020 ori