NBG spera sa vanda 12% din noile actiuni catre investitorii privati pentru a evita nationalizarea

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 09:35
975 citiri
NBG spera sa vanda 12% din noile actiuni catre investitorii privati pentru a evita nationalizarea

Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), vrea obtina din sectorul privat 12% din emisiunea sa de noi actiuni, in valoare de 9,75 miliarde de euro (12,67 miliarde de dolari), mai mult decat pragul de 10% cerut de autoritatile de la Atena pentru ca banca sa nu treaca sub controlul statului, a declarat un oficial pentru Reuters.

Primele patru banci din Grecia, inclusiv NBG, au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, dupa ce au inregistrat pierderi in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante, pe fondul recesiunii prelungite.

Conform schemei de recapitalizare stabilite cu reprezentantii UE, BCE si FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizata de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS), in schimbul emiterii de noi actiuni si a unor obligatiuni convertibile contingente (CoCos).

"Actionarii bancii si alti investitori si-au exprimat interesul de a achizitiona actiunile emise de NBG. Obiectivul de a obtine din sectorul privat cel putin 12% din emisiunea de noi actiuni va permite participarea unui numar mai mare de investitori", a declarat oficialul.

Board-ul NBG a decis sa propuna majorarea pragului de 10% cerut de autoritatile de la Atena pentru ca banca sa nu treaca sub controlul statului la reuniunea de saptamana viitoare a actionarilor bancii, care ar urma sa voteze planul de recapitalizare.

"Decizia arata ca eforturile NBG de a obtine nivelul cerut de 10% ar putea avea succes iar conducerea bancii este increzatoare ca poate obtine chiar mai mult de la investitori", a explicat traderul Takis Zamanis de la compania elena Beta Securities.

Joi, la inchiderea sedintei bursei de la Atena, actiunile NBG inregistrau o crestere de 15,8%, la 0,71 euro.

National Bank of Greece are nevoie de aproximativ 9,8 miliarde de euro pentru recapitalizare, dar pana la 1,8 miliarde de euro din aceasta suma trebuie acoperita prin obligatiuni convertibile contingente, ceea ce inseamna ca banca trebuie sa obtina de la investitorii privati 800 miliarde de euro pentru a evita nationalizarea.

#vanzare actiuni NBG, #investitori National Bank Greece, #nationalizare National Bank Greece , #Grecia