Ministrul grec vrea o intelegere cu creditorii Greciei

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 11:58
1208 citiri
Ministrul grec vrea o intelegere cu creditorii Greciei
Ministrul grec de Finante / Sursa foto: Gandul

Ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos, a declarat vineri ca este 'sigur' ca va gasi o modalitate de a concilia punctele sale de vedere cu bancile creditoare ale Greciei pentru a se ajunge la stergerea a 100 de miliarde euro din datoria tarii, evitand astfel un faliment ce ameninta zona euro, transmite AFP.

"Sunt sigur ca putem sa conciliem punctele noastre de vedere", a declarat ministrul intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, publicat on-line la cateva ore dupa suspendarea negocierilor dintre Grecia si creditorii sai privati pentru restructurarea datoriei sale publice.

"Raman in continuare ferm angajat si increzator. Ratiunea va prevala, deoarece aceasta initiativa este in interesul comun al Greciei, creditorilor sai privati si al partenerilor sai institutionali", a adaugat el.

De mai multe luni, urmare a unui acord al zonei euro incheiat la 26-27 octombrie, guvernul de la Atena poarta discutii cu bancile si fondurile de investitii creditoare pentru reducerea datoriei sale de la 160% la 120% din PIB la orizontul anului 2020, dar ramanand in interiorul zonei euro.

Aceste dificile negocieri, numite PSI (private sector involvment), reprezinta o conditie esentiala pentru punerea in aplicare a celui de-al doilea plan de ajutor, in valoare de 130 de miliarde euro, acordat Greciei de creditorii sai internationali, UE si FMI.

Creditorii privati trebuie insa sa accepte o stergere voluntara a 50%-60% din sumele initiale plasate in obligatiunile suverane elene pe care le-au cumparat.

Fara PSI si al doilea plan de ajutor, Atena risca sa intre in faliment in jurul datei de 20 martie. La acea data, 14,5 miliarde euro din datoria Greciei ajung la scadenta

#criza grecia, #criza ministru grec Finante, #intelegere ministru grec Finante , #Grecia